Mainos

Käsittämätön tuomio Teksasissa: Osavaltio on teloittamassa miestä, joka ei ole tappanut ketään

Teksasin osavaltio aikoo viiden päivän kuluttua teloittaa Jeffery Woodin, joka ei ole syyllistynyt murhaan, eikä uutistoimisto AFP:n mukaan edes nähnyt sitä. 

Varhain aamulla tammikuussa 1996, Jeffery, Jeff, Wood istui lainatussa avolava-autossa huoltoaseman pihalla, kun hänen ystävänsä Daniel Reneau meni huoltamon ruokakauppaan, alunperin aikeissa ryöstää sen. Tämä hetki muutti texasilaisen nuoren miehen elämän ja on nyt uhkaamassa hänen henkeään.

Woodin istuessa autossa, hänen ystävänsä Reneau päätyi nimittäin ampumaan myyjän kuoliaaksi. Kuusi vuotta myöhemmin Reneaulle määrättiin kuolemantuomio ja nyt Woodia uhkaa sama. Tuomiota perustellaan lakipykälällä (law of parties), jonka mukaan Wood oli yhtälailla osallinen myyjän murhaan vain istumalla autossa ja ikään kuin avustamalla ystäväänsä. 

Tapaus on herättänyt laajaa vastarintaa, eikä ihme, sillä kaikki mukaan lukien osavaltion tuomioistuin tietävät, ettei Wood ole tappanut ketään. Wood kyllä tiesi ryöstösuunnitelmasta ja hän auttoi Reneauta tuhoamaan valvontakameran ennen kuin kaksikko pakeni mukanaan kaupan kassakaappi. Los Angeles Timesin mukaan murhan tutkinta on kuitenkin osoittanut, ettei Wood tiennyt ystävänsä edes kantavan asetta.

Todettiin aluksi syntakeettomaksi

Teksas teloittaa vankeja enemmän kuin mikä muu osavaltio. Tästä huolimatta Woodin tapausta on pidetty selvänä ylilyöntinä. Aktivistit, Woodin perhe ja hänen asianajansa pyrkivät yhä kaikin keikoin perumaan ensi keskiviikolle suunnitellun teloituksen.

– En ole koskaan nähnyt Yhdysvalloissa yhtäkään teloitustapausta, jossa olisi yhtä vähän syyllisyyden astetta kuin Woodilla, hänen puolustusasianaja Kate Black kommentoi uutistoimisto AFP:lle.

– Uskon, että tämä tapaus todistaa ongelmat, jotka liittyvät tähän lakipykälään (law of parties).

Murhan oikeuskäsittely on ollut monimutkainen alusta alkaen. Wood todettiin aluksi syntakeettomaksi, sillä hän on kärsinyt mielenterveysongelmista ja esimerkiksi hänen älykkyysosamääränsä on huomattavasti keskimääräistä alhaisempi. Kaksi viikkoa myöhemmin syntakeettomuuslausunto evättiin. 

Epäpäteviä lausuntoja "psykiatrilta"

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin kampanja-aktivisti James Clark kirjoittaa, että yksi tapauksen kaikkein häiritsevimmistä asioista on tohtori James Grigsonin lausunto. Hänen oikeutensa tehdä psykiatrin työtä evättiin 1998 sen jälkeen, kun selvisi, että hän jatkuvasti antoi perusteettomia lausuntoja siitä, kuinka epäilty aiheutti merkittävän "tulevaisuuden uhan". Näin Grigson totesi myös Woodistä, joka hänen mukaan olisi lähes varmasti tehnyt jotakin vastaavaa myös tulevaisuudessa. 

Kampanja-aktivisti Clarkin mukaan tuomio-istuin ei edes tiennyt Grigsonin epäpätevyydestä ja hänen oikeuksien eväämisestä.

Samankaltaiseen lakiin vedoten Yhdysvalloissa on The Death Penalty Information Centerin mukaan teloitettu vuodesta 1985 lähtien vain kymmenen ihmistä. Saman sivuston mukaan kuolemanrangaistusten määrä Yhdysvalloissa on vähentynyt huomattavasti 1990-2000-luvun taitteesta. Useat osavaltiot ovat hylänneet käytännön kokonaan. Elokuun alussa Delawaren osavaltiosta tuli 19:sta kuolemanrangaistuksen jättänyt osavaltio.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.