Rodney Reedillä on alle kaksi viikkoa elinaikaa – jo kaksi miljoonaa ihmistä kirjoittanut vetoomuksen: Rihanna, Kim Kardashian ja EU vetoavat miehen hengen säästämisen puolesta

Yhdysvalloissa keskustelu Rodney Reedin murhatuomiosta kiihtyy, kun hänen kuolemantuomionsa täytäntöönpanoon on vain kaksi viikkoa aikaa.

Murhatuomion ovat kyseenalaistaneet muun muassa useat lainsäätäjät, julkisuuden henkilöt Kardashianeista ja Rihannasta lähtien, sekä myös Euroopan Unioni, kertoo uutistoimisto AP.

Reed sai murhatuomion 19-vuotiaan Stacey Stitesin murhasta Bastropin kaupungissa, Texasissa. Syyttäjien mukaan Stites kuristettiin kuoliaaksi hänen ollessaan matkalla töihin supermarkettiin noin kolmen aikaan aamuyöllä huhtikuussa 1996.

Stitesin ruumis oli hylätty syrjäisen maantien varteen. Syyttäjien mukaan hänet oli myös raiskattu.

Dna-todiste ratkaisi

Rodney Reed pidätettiin ja tuomittiin pitkälti dna-todisteiden perusteella. 

Reed on kertonut hänellä olleen romanttinen suhde Stitesin kanssa, mikä selittäisi myös naisen ruumiista löytyneen Reedin dna:n. 

Reed on tuomittu kuolemaan myrkkyruiskeella 20. marraskuuta 2019, eli alle kahden viikon kuluttua.

Nykyään 51-vuotias Reed on alusta asti kiistänyt murhanneensa Stitesin. Hänen mukaansa oikea murhaaja on Stitesin sulhanen, entinen poliisi Jimmy Fennell. Reedin mukaan valkoihoinen Fennell oli vihainen, koska Stitesilla oli suhde tummaihoiseen Reediin.

Sellikaveri kertoo Fennellin tunnustaneen murhan hänelle

New York Timesin mukaan Fennell on tuomittu naisen kidnappauksesta vuonna 2008. Poliisina aiemmin työskennellyt Fennell tunnusti kaapanneensa naisen kesken virantoimituksen. Uhri on syyttänyt häntä myös raiskauksesta. Fennell vapautui vankilasta vuonna 2018.

Fennellin vankila-aikainen sellikaveri Arthur J. Snow Jr. kuului aikoinaan valkoista ylivaltaa kannattavaan vankilajengiin Aryan Brotherhoodiin.

Hän antoi viime viikolla virallisen todistajanlausunnon, jonka mukaan Fennell oli vuonna 2010 kehuskellut hänelle murhanneensa morsiamensa, koska tämä oli pettänyt häntä tummaihoisen miehen kanssa. Snown mukaan Fennell puhui edesmenneestä morsiamestaan vihantäyteisesti ja kaunaisesti. 

Snow oletti Fennellin keksineen asian päästään, koska halusi tehdä vaikutuksen Aryan Brotherhood -jengin jäseniin saadakseen suojelua vankilassa. Snow oli kertonut asiasta viranomaisille vasta vuosien päästä, kun oli jättänyt rikollisen jengielämän, ja lukenut Reedin tapauksesta sanomalehdistä vuosien aikana.

Snow sanoi asian painaneen hänen omaatuntoaan.

– Tajusin, että Rodney Reed istuu vankilassa murhasta, jonka Jimmy Fennell oli tunnustanut minulle. Suunnittelin tulevani esiin tiedon kanssa jo silloin, mutta en koskaan tehnyt sitä, Snow sanoi. 

Asianajaja: Ihonvärillä on merkitystä tapauksessa

Myös useat muut todistajat ovat kertoneet Reedin syyttömyyttä tukevia tietoja. Fennell oli muun muassa uhannut muiden ihmisten kuullen tappaa Stitesin, jos tämä yhä ”pelleilisi ympäriinsä”. Hän oli myös valittanut morsiamensa pettämisestä pariskunnan ystävälle. 

Yhteensä neljä todistajaa on puhunut Fennellin syyllisyyden puolesta.

Reedin veljen ja asianajajan Rodrick Reedin mukaan Fennellin entisen sellikaverin todistajanlausunto kertoo samanlaista tarinaa miesten suhteesta toisiinsa kuin aiemmatkin.

Asianajajan mukaan ihonvärillä on ollut tekemistä tapauksen käsittelyssä. Hän on muistuttanut, että Reedin tuomitsi aikanaan kokonaan valkoihoisista koostuva valamiehistö, ja tapaus käsitteli historiallisesti vaikeaa aihetta rotujenvälisistä suhteista.  

Reediä edustaa myös Innocence Project -järjestön asianajajat, jotka syyskuussa nostivat liittovaltiotasoisen kanteen, jotta Stitesin rikospaikalta kerätyt todisteet dna-testattaisiin uudelleen. Asianajajaryhmä on yrittänyt hakea testausta useita vuosia, koska heidän mukaansa se voisi osoittaa jonkun muun tappajaksi. Kanne on yhä käsittelyssä.

Fennell kiistää syytökset 

Fennellin asianajaja Robert M. Phillips on sanonut, että Fennell yhä kiistää tappaneensa Stitesin. Phillipsin mukaan Reedin asianajajat pyörittelevät samoja todisteita kuin aiemminkin. 

Asianajajan mukaan Reedin oikeudenkäynnissä aikanaan esitetyt todisteet pitävät yhä paikkansa, eikä Fennelliä silloin pidetty mahdollisena syyllisenä.

Tuolloin oikeudenkäynnissä syyttäjät myös kertoivat, että Reedillä oli historiaa useiden naisten seksuaalisista hyväksikäytöistä, mikä osoitti myös hänen syyllisyytensä puolesta. Reedin asianajajat ovat kiistäneet syytökset.

Megajulkkikset kampanjoivat armahduksen puolesta

Reedin tapaus on herättänyt laajaa huomiota Yhdysvalloissa, ja tuomiopäivän lähestyessä vetoomukset Reedin armahtamisen puolesta kiihtyvät.

Reedin puolesta ovat BBC:n mukaan puhuneet muun muassa laulaja Rihanna ja huippumalli Gigi Hadid

Viime kuussa seurapiirijulkimo Kim Kardashian West pyysi Texasin kuvernööriä Greg Abbottia tekemään ”oikean valinnan”. Time-lehden mukaan tällä viikolla myös Kardashianin aviomies Kanye West liittyi julkisiin tukijoukkoihin. 

Myös yli 2 miljoonaa ihmistä on allekirjoittanut internetissä julkaistun vetoomuksen miehen armahtamisen puolesta.

Texasin demokraatit sekä republikaanit Reedin tueksi

Texasilainen oikeus hylkäsi viime kuussa Reedin anomuksen tuomion täytäntöönpanon lykkäämisestä. Valitus odottaa tällä hetkellä käsittelyä Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa.

Reedin asianajajat ovat pyytäneet 30 päivän välitöntä lisäaikaa ja tuomion uudelleenkäsittelyä. 

Tämän kuun alussa myös Euroopan Unionin Yhdysvaltain suurlähettiläs Stavros Lambrinidis lähetti kuvernööri Abbottille avoimen kirjeen, jossa vaaditaan Reedin kuolemantuomion kumoamista. 

Kirjeessä sanotaan, että vaikka Stitesin murha oli hirveä teko, jonka tekijä ansaitsee kovan rangaistuksen, EU ei silti kannata kuolemantuomiota rangaistuksena missään tilanteessa. Kirjeen mukaan siihen sisältyy aina riski vääristä tuomioista, vaikka tapaukset tutkittaisiin niin hyvin kuin mahdollista.

Lambrinidis painottaa kirjeessä, että Reedin syyllisyydestä on olemassa vakavasti otettava epäilys. EU:n mukaan Reedille täytyy myöntää hänen vaatimansa uudet dna-testit.

Tiistaina 26 texasilaista lainsäätäjää, joista 13 oli demokraatteja ja 13 republikaaneja, pyysi Texasin kuvernööriä lykkäämään tuomiota. Kuvernöörin toimisto ei ole kommentoinut asiaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja