George Floydin surmasta tuomittu ex-poliisi vaatii uuden oikeudenkäynnin

George Floydin pidätyksestä on nyt julkaistu virallista vartalokamerakuvaa – video paljastaa uusia yksityiskohtia kuolemaan johtaneesta tapauksesta 5:47
George Floydin pidätyksestä julkistettiin alkuvuodesta uutta pidätyskuvaa.

Yhdysvalloissa George Floydin surmasta tuomittu entinen poliisi on anonut uutta oikeudenkäyntiä. Hänen puolustusasianajajansa Eric Nelson on perustellut vaadetta valamiesten ja syyttäjien toimintaan liittyvillä ongelmilla.

Nelsonin mukaan hänen päämiehensä oikeudenkäynti ei ollut reilu myöskään tapauksen saaman julkisuuden vuoksi. Nelson kuvaili julkisuuden olleen "kokonaisvaltaista ja ennakkoluuloista" ennen oikeudenkäyntiä ja sen aikana.

Mustaihoinen Floyd kuoli pidätystilanteessa Minnesotan Minneapolisissa viime vuoden toukokuussa, kun poliisi Derek Chauvin painoi Floydia polvellaan niskasta yli yhdeksän minuutin ajan.

Valamiehistö totesi viime kuussa Chauvinin syylliseksi kaikissa kolmessa syytekohdassa. Häntä syytettiin muun muassa toisen ja kolmannen asteen murhista, jotka Suomessa vastaavat suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta.

Toisen asteen murhasta voi saada jopa 40 vuotta vankeutta. Chauvinilla ei ole aiempaa rikostaustaa, joten hän voi päästä vähemmällä. Hänet on määrä tuomita kesäkuussa.

Floydin perhettä edustava ihmisoikeusasianajaja Ben Crump kommentoi Chauvinin puolustuksen jättämää anomusta ytimekkäästi Twitterissä.

–  Ei. Ei. Ei. Syyllinen. Syyllinen. Syyllinen, hän kirjoitti tviitissään.

Valamiehen puolueettomuus kyseenalaistettiin

Floydin kuolema oli uusi sysäys rasisminvastaiselle Black Lives Matter -liikehdinnälle ja mittavia mielenosoituksia järjestettiin Yhdysvalloissa ja ympäri maapalloa.

Yhden Chauvinin oikeudenkäynnin valamiehen puolueettomuus on tuoreeltaan kyseenalaistettu sen jälkeen, kun julkisuuteen nousi kuva hänestä osallistumassa rasisminvastaiseen mielenosoitukseen. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Chauvinin puolustusasianajaja voisi käyttää kyseistä kuvaa perusteena tuomiosta valittamiselle. Chauvinin puolustuksen tiistaina jättämässä anomuksessa asiaa ei kuitenkaan mainittu erikseen.

Oikeudenkäynnissä valamiehenä toiminut 31-vuotias mustaihoinen Brandon Mitchell esiintyy kuvassa päällään t-paita, jossa on ihmisoikeustaistelija Martin Luther Kingin kuva, Black Lives Matteriin viittaava lyhenne BLM sekä sanat "ottakaa polvenne pois niskoiltamme".

Ennen oikeudenkäyntiä tehdyssä kyselyssä mahdollisilta valamiehiltä kysyttiin, ovatko he osallistuneet poliisiväkivaltaa vastustaviin mielenilmauksiin Floydin kuoleman jälkeen. Tuolloin Mitchell oli kertonut, ettei hän ole osallistunut mielenosoituksiin ja voisi toimia valamiehenä puolueettomasti.

Mitchellin lisäksi vain yksi toinen valamies on paljastanut henkilöllisyytensä oikeudenkäynnin jälkimainingeissa.

Uusi oikeudenkäynti epätodennäköinen

Minneapolis Star Tribune -lehden mukaan kyseinen valokuva on otettu Washingtonissa viime vuoden elokuussa marssilla, joka järjestettiin Kingin historiallisen I Have a Dream -puheen vuosipäivänä. Valamiehistön jäsenten valitsemisprosessia tuntevan asiantuntijan Jeffrey Frederickin mukaan Mitchellin aiempi kyselyvastaus voi olla "teknisesti oikea", sillä Washingtonin tilaisuus oli järjestetty muistotilaisuutena.

Uutistoimisto AFP:lle kommentoineen Frederickin mukaan asiasta päättää lopulta tuomari, joka arvioi myös, onko asia tarpeeksi merkittävä, että se vaikuttaa oikeudenkäynnin lopputulokseen. Frederickin mukaan rima on kuitenkin korkealla mahdollisen uuden oikeudenkäynnin myöntämisen osalta ja tällaiset päätökset ovat harvinaisia.

Yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalin mukaan takaraja mahdollisten oikeudenkäynnin jälkeisten anomuksien ja kirjauksien jättämiselle on keskiviikkona.

–  Tuomioistuin on jo hylännyt monet näistä väitteistä ja osavaltio vastustaa niitä tarmokkaasti, kertoo Minnesotan oikeusministerin kanslian edustaja John Stiles.

Lue myös:

    Uusimmat