Mainos

Käsiaseiden kauppa tyrehtynyt tiukentuneiden lupaehtojen myötä

Käsiaseiden kauppa on tyrehtynyt lähes täysin poliisin tiukentuneiden lupaehtojen myötä. Myös kenttätyötä tekevä poliisi hämmästelee viime syksynä tehtyjä muutoksia, jotka ovat vaikeuttaneet asekauppaa. Aselakiin tehtävät laajemmat muutokset ovat parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Riihimäellä asehuutokaupassa myydään satoja poliisin haltuun luovutettuja aseita, joista ovat kiinnostuneet etenkin asekauppiaat. Metsästysaseet kiinnostavat kauppiaita näinä aikoina käsiaseita enemmän.

-Käsiaseiden myynti on lähes nollassa tällä hetkellä, niitä ei mene kaupaksi. Ainoa millä niitä myydään on se, että niitä deaktivoidaan ja sitten ne menevät ihmisille, jotka haluavat niitä koristeeksi. Sitten on tietenkin se kansanosa, myöskin ulkomailla, jotka haluavat niitä uudelleen kunnostaa, joka on tietenkin lainvastaista, kertoo asekauppias Pentti J Virtanen.

Poliisin käsiaseita koskevat lupaehdot tiukentuivat koulusurmien jälkeen viime syksynä. Tuolloin alkoi myös aselakiin tehtävien muutosten valmistelu. Lakiesitys on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Vuoden päivät poliisi on evännyt lupia ennatysmäärin arvioidessaan hakijan soveltuvuutta. Hakijalta vaaditaan myös vuoden ampumaharrastusta seurassa, tulevaisuudessa seuraharrastusta on oltava takana kaksi vuotta.

Kenttäpoliisi hämmästelee jo tehtyjä rajoituksia.

-Ehkä sitä ei nähty, mihin se johtaa kaiken kaikkiaan. Ehkei nyt ollut ajatus, että jokin elinkeinotoiminta kärsii niin paljon siitä, kuin se on nyt kärsinyt, kertoo ylikonstaapeli Ilkka Leino Turun kihlakunnan poliisilaitokselta

-Ei tämä kokonaisuudessaan pitäisi mikään katstrofi pitäisi olla. Eivätkä nämä ehdotukset Suomen aselainsäädännöstä nyt kansainvälisesti arvioiden tiukkaa tee, kommentoi puolestaan sisäministeriön ase- ja arpajaisyksikön projektipäällikkö Mika Lehtonen.

Katso Johanna Tuurin juttu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.