Karu arvio: Jopa 19 miljoonaa ihmistä sairastaa tietämättään tappavaa tautia – oireeton muoto, johon lääkkeet eivä tehoa

Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse? 3:20
Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse?

Arviolta 19 miljoonaa ihmistä voi tietämättään sairastaa oireetonta tuberkuloosia, joka on kehittänyt vastustuskyvyn tuberkuloosilääkkeille. Vastustuskykyisiä kantoja näyttäisi olevan varsinkin alle 15-vuotiailla, WHO:n tuore arvio osoittaa.

Lancet Infectious Diseases -lehdessä julkaistujen tietojen perusteella kolme ihmistä tuhannesta kantaa tietämättään lääkkeille vastustuskykyistä tuberkuloosia. Tavalliset, lääkkeillä hoidettavissa olevat piilevät tapaukset ovat kuitenkin paljon yleisempiä. Tällainen tartunta on arviolta 20–30 prosentilla ihmisistä.

Alle 15-vuotiailla lapsilla lääkkeille vastustuskykyiset oireettomat tuberkuloosit olivat selvästi tavallisempia kuin vanhemmilla. Piilevistä tapauksista joka 34:s oli lääkkeille vastustuskykyinen tässä ikäryhmässä. Luku on todennäköisesti vielä suurempi lapsilla, joiden lähipiirissä on vastustuskykyistä tuberkuloosia sairastavia.

Tulokset ovat huolestuttavia, sillä vastustuskykyiset tuberkuloosikannat reagoivat huonosti kaikkiin lääkkeisiin, joita käytetään tuberkuloosiin sairastuneiden hoidossa. Usein tartunta saadaan perheenjäseneltä, mutta maissa, joissa tuberkuloosi on yleinen, piilevän tuberkuloosin voi saada myös kodin ulkopuolella.

2 miljoonaa ihmistä menehtyy tuberkuloosiin vuosittain

Tuberkuloosi on bakteerin aiheuttama infektiotauti, joka yleisimmin ilmenee keuhkoissa. Se paranee pitkällä lääkityksellä, mutta hoitamattomana johtaa yleensä kuolemaan. Oireettoman infektion hoitaminen pienentää varsinaisen sairastumisen todennäköisyyttä. Tuberkuloosi on edelleen monissa maissa merkittävä terveysongelma, vaikka kansainvälisten ponnistelujen ansiosta siihen kuolee entistä vähemmän ihmisiä. Myös uusien tartuntojen ja tautia sairastavien määrät ovat laskemassa. Tästä huolimatta vuosittain noin 10 miljoonaa ihmistä saa tartunnan ja 2 miljoonaa menehtyy tuberkuloosiin.

Suomessa todetaan vuosittain noin 200–300 tuberkuloositapausta, joista noin puolet muualla kuin Suomessa syntyneillä.

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat