Kärsitkö keltaisista kynsistä? Nämä syyt voivat olla ikävän vaivan taustalla

Kynsien keltainen väri voi johtua niin elintavoista kuin ulkoisista seikoistakin. 

Onko kynsien keltaisuus sinulle tuttu vaiva? Vaikka keltaiset kynnet eivät ole sieltä kauneimmasta päästä, ei kannata vielä mennä paniikkiin.

Women’s Health -lehden haastattelema ihotautilääkäri Shereene Idrissi kertoo, mitkä syyt voivat olla tämän ikävän vaivan taustalla.

Käytät tummaa kynsilakkaa

Perinteisesti ajatellaan, että terveet kynnet ovat hyvinkin vahvat, mutta Idrissin mukaan tosiasia kuitenkin on, että kynnet ovat itse asiassa melko huokoista materiaalia. Huokoisuus voi johtaa siihen, että tummaa kynsilakkaa käytettäessä lakan pigmentti imeytyy kynteen aiheuttaen värimuutoksia. Kynsilakan sisältämät rautaoksidit voivat nimittäin hapettuessaan värjätä kyntesi väliaikaisesti keltaisen värisiksi.

Värjäytyminen ei ole onneksi pysyvää, mutta sen voi välttää käyttämällä aluslakkaa ennen tumman lakan lisäämistä. Jos kyntesi ovat taipuvaisia keltaisuuteen, Idriss kehottaa kulkemaan silloin tällöin ilman lakkaa.

Olet tuttu näky kuntosalilla

Lääkärin mukaan kuntosali ei ole paras paikka sormen- ja varpaankynsillemme. Paljain jaloin kulkeminen pukuhuoneessa altistaa kyntemme sienille ja bakteereille, jotka voivat sekä värjätä että haurastuttaa kynsiämme. Jos epäilet saaneesi tartunnan, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen asian korjaamiseksi.

Kärsit vitamiinien puutteesta

Vaikka tarkkaa syytä ei tiedetä, keltaiset kynnet ovat tyypillisiä henkilöille, jotka kärsivät pitkäaikaissairauksista, kuten kroonisesta keuhkosairaudesta tai maksan vajaatoiminnasta.

Myös pitkään jatkunut tupakointi ja joidenkin vitamiinien, kuten B-12-vitamiinin ja sinkin puutos voivat olla syynä kynsiesi muuttuneeseen väriin.

Kynsien keltaisuus kulkee suvussa

Keski-iässä alkava kynsien kellastuminen ja jalkojen turvotus voivat johtua sairaudesta, joka tunnetaan nimellä keltaisten kynsien oireyhtymä. Tarkkaa syytä oireyhtymään ei ole tiedossa, mutta joissain tapauksissa kyse voi olla geenimutaatiosta.

***


Lue myös:

    Uusimmat