Mainos

Karjalanpiirakasta EU:n perinneruoka

Karjalanpiirakasta tulee Euroopan unionin perinneruoka. EU:n komission on määrä vahvistaa karjalanpiirakan nimisuoja huomenna.

Aiemmin suomalaisista tuotteista suojan ovat saaneet Lapin puikulaperuna, sahti ja kalakukko. Karjalanpiirakka saa aidon perinteisen tuotteen aseman, joka korostaa tuotteen koostumusta ja perinteistä valmistusmenetelmää.

Jäsenmaat voivat hakea suojaa tuotteille, joita on valmistettu tietyllä alueella ja tietyllä menetelmällä usean sukupolven ajan. Rekisteröinti on tae kuluttajalle siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistustapa tunnetaan.

Karjalanpiirakan saama aidon perinteisen tuotteen todistus on myönnetty aiemmin myös kalakukolle ja sahdille. Lisäksi EU voi suojata alkuperänimen tai maantieteellisen merkinnän. Jälkimmäisestä tyypillinen esimerkki on Lapin puikula. Suojattua maantieteellistä merkintää on haettu myös mm. Kainuun rönttöselle. Kyseessä on kuhmolainen piiras, jonka täytteenä on keitettyä perunaa ja puolukkasurvosta.

EU on myöntänyt tähän mennessä nimisuojan yli 600 tuotteelle. Esimerkiksi ranskalaisista juustoista yli 40 merkkiä on hyväksytty EU:n rekisteriin. Belgiassa 25 eri olutmerkkiä on suojattu.

Suojausrekisteri perustettiin 1992. Sen tavoite on estää epäreilu kilpailu. Monet valmistajat jäljittelevät aitojen tuotteiden nimiä ja tavaramerkkejä, mikä vääristää kilpailua ja johtaa kuluttajia harhaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.