Mainos

Karjalan Liitto: Kaasuputkikiristyksellä vain julkisuutta

Karjalan alueen kulttuuria ja perinteitä Suomessa ylläpitävä Karjalan Liitto kummeksuu suomalaisen liikemiesryhmän tapaa nostaa esille kysymys Karjalan palauttamisesta.

Liiton puheenjohtajan Markku Laukkasen mukaan ehdotus vaihtaa vedenalainen kaivosvaltaus Karjalaan on erikoinen koplaus. Laukkasen mielestä oikea Karjalan palautus ja suunniteltu vedenalainen kaivos ovat kaksi eri asiaa.

Laukkanen ei usko vaatimusten johtavan minkäänlaisiin tuloksiin.

- Palstatilaa ja julkisuutta tällaisilla saadaan kyllä. Tämä on menettelytapana nokkela temppu, mutte ei mikään oikea ulkopoliittinen avaus, Laukkanen sanoo MTV:n uutisille.

- Olisi hyvä, jos liikemiehet kertoisivat esimerkiksi siitä, millaista heidän kauppatavaransa on ja mitä kaivoksesta aiotaan louhia.

Venäläiset harmissaan

Laukkanen pitää luonnollisena, että venäläisiä harmittaa kovasti, jos Nord Stream -kaasuputkihanke viivästyy valtaushakemuksen takia. Rauhansopimus on kuitenkin rauhansopimus, eikä valtioiden rajoja siirretä vaatimuksilla.

- Venäjähän on jo aikaa sitten sanonut, ettei Karjala-kysymystä ei ole. Kahden valtion rajoja ei siirretä tällaisella banderollipolitiikalla, Laukkanen sanoo.

Liikemiesten edustajan mukaan esimerkiksi Karjalan venäläisväestö ei olisi Suomelle mikään ongelma palautuksen yhteydessä.

Laukkanen on täysin toista mieltä.

- Suomella ei ole mitään realistisia mahdollisuuksia ottaa vastaan pariasataa tuhatta venäläistä. Siitä syntyisi mahdoton vähemmistöongelma. Myöskin Karjalan alueen infrastruktuuri on niin huono, että menisi kymmeniä vuosia sen saattamiseksi asianmukaiseen kuntoon, Laukkanen muistuttaa.

Karjalan Liiton puheenjohtajan mielestä on hieman arveluttavaa luoda tällaisilla tempauksilla vääränlaista toiveikkuutta.

Katso Siina Revon juttu (Seitsemän uutiset 27.8.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.