Karjalainen: Suurin osa papeista kannattaa samaa sukupuolta olevien vihkimistä – samoilla argumenteilla vastustetaan ja puolletaan

Suomalaispappien asenteet samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä kohtaan ovat muuttuneet aiempaa myönteisemmiksi. Asiasta uutisoi sanomalehti Karjalainen

Vuonna 2014 evankelisluterilaisen kirkon papeille suunnatun kyselyn mukaan 35 prosenttia papeista kannatti samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä. Nyt näin ajattelee 51 prosenttia papistosta. 56 prosenttia olisi valmis vihkimään, jos kirkko päättäisi näin asiasta. Lähes joka viides pappi olisi valmis vihkimään sateenkaaripareja jo nyt.

Neljä kymmenestä papista vastustaa samaa sukupuolta olevien vihkimistä.

Tiedot selviävät Itä-Suomen yliopiston tutkijan Laura Kallatsan tekeillä olevasta käytännöllisen teologian väitöskirjasta.

Kyseessä on ensimmäinen laaja selvitys suomalaispappien asenteista samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä kohtaan. Tutkimukseen on vastannut 534 pappia kaikista Suomen hiippakunnista. Tutkimus liittyy laajempaan avioliiton tutkimushankkeeseen, jota johtaa yliopistonlehtori Jouko Kiiski.

Kallatsa halusi selvittää, millaisia näkemyksiä papeilla oikeasti on, sillä julkisuuteen olivat nousseet hänen mukaansa vain ääripäät.

Hyväksyvämpiä ovat naiset ja Etelä-Suomessa asuvat papit. Oulun hiippakunnassa ollaan kriittisimpiä.

Tutkijana Kallatsalle oli Karjalaisen jutun mukaan hämmentävää se, miten papit käyttävät samoja argumentteja käsityksilleen – olivat he sitten puolesta tai vastaan. Suurin osa perusteli niitä avioliiton teologiaan, avioliittokäsitykseen sekä juridiikkaan liittyvillä asioilla. Taustalla on myös luontoperuste: jos homous on Jumalan luomaa, se tulisi hyväksyä, ja toisinpäin.

Kirkollisen vihkimisen puolustajat käyttivät perusteluinaan rakkauden kaksoiskäskyä ja kultaista sääntöä. Heidän mielestään papin ei pidä ajatella asiaa omasta, vaan vihittävän parin näkökulmasta.

Vastustajat perustavat synnin käsitteeseen. Lähes joka kymmenes pappi pitää homoseksuaalisuutta syntinä ja joka neljäs sen toteuttamista syntinä.

Lue myös:

    Uusimmat