Mainos

Karjalainen: Rattijuoppokuolemat lisääntyivät rajusti

Rattijuoppojen aiheuttamat kuolemat liikenteessä ovat lisääntyneet sanomalehti Karjalaisen mukaan viime vuonna rajusti. Rattijuoppo tappaa kuitenkin harvoin sivullisen.

Rattijuopumusonnettomuuksissa kuoli viime vuonna 58 ihmistä. Vuotta aiemmin luku oli 41.

Liikenneturvan ennakkotietojen mukaan yksikään uhreista ei ollut täysin sivullinen. Kuolleista 40 oli rattijuoppoja ja 18 heidän kyydissään olleita ihmisiä.

Yleensä noin 10 % rattijuoppojen kuolonuhreista on sivullisia. Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen sanoo, että syynä sivullisten uhrien puuttumiseen vuonna 2013 voivat olla autojen parantuneet turvallisuusominaisuudet.

– Yleisintä on, että rattijuoppo ajaa ojaan tai muuten ulos tieltä. Täysin sivulliset eivät joudu tällöin herkästi alle, Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoissuunnittelija Hannu Niemi arvioi.

Rattijuopumusonnettomuuksissa kuolleiden lukumäärän kasvu on prosentuaalisesti suurta, noin 40 prosenttia, mutta Liikenneturvasta kerrotaan, että noussut uhriluku kuuluu vielä normaalin vaihtelun piiriin.

– Muilla mittareilla ja tilastoilla mitattuna olemme menossa parempaan suuntaan, Juha Valtonen toteaa.

Rattijuopumusonnettomuuksissa kuolleiden määrä on laskenut noin kolmanneksella 10 viime vuoden aikana ja loukkaantuneiden määrä lähes puolittunut.

Silti joka viidennes liikennekuolema on edelleen rattijuopon aiheuttama.

Vuonna 2013 saatiin kiinni noin 18 000 rattijuoppoa. Vuosikymmen aiemmin, vuonna 2003, rattijuoppoja jäi poliisin haaviin vielä lähes 25 000.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.