Karita Tykkä menetti äitinsä kolme kuukautta sitten julmalle sairaudelle – julkaisi riipaisevan kirjoituksen

3:31
Karita Tykkä kruunattiin Miss Suomeksi vuonna 1997 – näin hän muisteli aikaa muutama vuosi sitten

Vuoden 1997 Miss Suomi Karita Tykkä kirjoitti blogissaan ensimmäisestä äitienpäivästä, jonka hän vietti ilman omaa äitiään.

Hyvinvointivalmentajana työskentelevä entinen Miss Suomi Karita Tykkä (o.s. Tuomola) kertoi helmikuun alussa Instagram-tilillään suuresta surustaan: Tykän äiti menehtyi sairastettuaan parantumatonta ALS-tautia.

Kolme kuukautta äitinsä kuoleman jälkeen Tykkä julkaisi blogissaan riipaisevan kirjoituksen ensimmäisestä äitienpäivästään ilman omaa äitiään.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni vietän äitienpäivää niin, etten voi halata äitiäni, katsoa silmiin ja sanoa, "rakastan sinua". Äitienpäivä ilman äitiä tuntuu tyhjältä ja jotenkin ontolta, Tykkä kirjoitti äitienpäivänä alla blogissaan.

Tykkä kertoo, että äiti on hänelle edelleen yksi tärkeimmistä ihmisistä hänen elämässään.

– Sairaudenkaan aikana hänestä ei tullut katkeraa tai valittanut kohtaloaan – enemminkin suri, miten me pärjäämme ja tunsi ikävää, hän kirjoittaa.

Koskettavassa tekstissään Tykkä kuvaa äitinsä hengen vienyttä parantumatonta bulbaarioireista ALSia yhdeksi julmimmista sairauksista.

– ALS vei kolmen vuoden jälkeen ja uuvutti tämän elämänjanoisen naisen. Naisen, joka ei olisi halunnut mitään muuta enemmän kuin elää, liikkua ja rakastaa.

Surun keskellä Tykkä kuvailee tunteneensa monenlaisia tunteita. Yllättäen hän kirjoittaa tunteneensa myös vihaa.

– Huomasin miettiväni, miten väärin on, että joku, joka saisi olla ja elää, riistää hengen itseltään, kun samaan aikaan äidille ei anneta edes mahdollisuutta, vaan viedään elämä pala palalta raa'asti ja lupaa kysymättä. Haudataan elävältä. 

ALS rappeuttaa lihasten toimintaa ohjaavia liikehermosoluja selkäytimessä, jolloin tahdonalainen lihaksisto surkastuu ja heikkenee. Tykkä on kertonut sosiaalisessa mediassa, että hänen äidillään tauti alkoi bulbaarisesti, jossa heikkous ilmenee kielen ja nielun alueella. Duodecim-lehden artikkelin mukaan se johtaa yleensä melko pian puhekyvyn menetykseen sekä nielemis- ja hengitysvaikeuksiin.

Tykkä on itse 10-vuotiaan pojan äiti. Hän sanoo kirjoituksessaan, ettei pelkää kuolemaa, mutta ajatus siitä, että hänen poikansa jäisi ilman äitiä on pysäyttävä.

– Arvostan elämää ja tunnen valtavaa kiitollisuutta päivittäin ja monesta asiasta. Elämä päättyy joskus, mutta niin kauan kuin se ei pääty, se jatkuu. 

Kaipausta ja surua Tykkä kuvaa kirjoituksessaan syväksi.

– Äiti antoi minulle elämän. Side välillämme ei ole katkennut, tunnen äidin yhä. Jokainen aamu noustuani meren aalloista toivotan äidilleni hyvää huomenta ja kiitän hänestä. Olen ollut kovin onnekas.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja