Kari Kuuva romahti ja joi Sammy Babitzinin kuoleman jälkeen – "Kirka käski lopettamaan suremisen"

Sammy Babitzinin ja Armi Aavikon kuolemat olivat muusikko Kari Kuuvalle kovia paikkoja. Muistojen pohjalta syntyi kaksi kappaletta, joista toinen julkaistiin vasta 40 vuotta suru-uutisen jälkeen.

Osa Kari Kuuvan suuresta tuotannosta on saanut alkunsa surusta.

Armi Aavikko oli minulle erittäin hyvä ja luotettu ystävä, aivan ihana ihminen. Olin juuri ollut hänen hautajaisissaan, kun otin hotellihuoneessa Tunisiassa kitaran käteen tehdäkseni laulun. Yhtäkkiä siitä kaihosta ja surusta, jota vielä tunsin Armin liian varhaisen kuoleman takia, rupesi syntymään musiikkia, Kuuva sanoo.

Kappaleen nimeksi tuli Tatuoitu perhonen.

– Vaikka ajattelin Armia tehdessäni sitä, se ei kerro Armista pätkääkään. Laulu on rakkauslaulun muodossa, eikä välillämme todellakaan ollut rakkaussuhdetta. Mutta taustan kaihoisa melodia ei olisi syntynyt ilman hänen muistelemistaan.

"Lopeta nyt perhana tuo sureminen"

Toinenkin suuri menetys sai Kuuvan purkamaan tunteensa musiikkiin.

Sammy Babitzinin kuolema romahdutti minut yllättävyytensä takia aivan päreiksi. Hän oli voittanut Syksyn Sävelen säveltämälläni ja sanoittamallani Daa-da daa-dalla. Meillä oli ollut paljon suuria suunnitelmia sekä ystävinä että työkavereina, ja yhtäkkiä kaikki oli vain loppu.

– Olin toimintakyvytön. Minua ei huvittanut tehdä mitään. Vedin viinaa varmaan kuukauden, kunnes Kirka soitti: "lopeta nyt perhana tuo sureminen, eihän siitä tule mitään".

Tuona aikana syntyi Tankki täynnä unelmia.

– Se on surutyölaulu. Siinä ei mainita suoraan Sammya, vaan kyseessä voisi olla kuka tahansa liikenneonnettomuudessa kuollut ihminen. Tarjosin kappaletta levytettäväksi, mutta loppujen lopuksi se julkaistiin vasta nyt, 40 vuotta myöhemmin, Kuuva viittaa uuteen albumiinsa.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat