Karen lähetti perheensä pois jouluksi, jotta saisi olla rauhassa: "Koen pikkuisen syyllisyyttä, mutta voin elää sen kanssa"

0:50
Värikkäiden jouluvalojesi yksi lamppu on rikki, joten muut 89 lamppua ovat nyt hyödyttömiä... Jos olet koskaan ripustanut joulukoristeita, tähän tuskaan voit samaistua!

Karen lähetti perheensä sukuloimaan ja vietti joulun yksin omasta tahdostaan.  

Karen Press vietti joulun yksin – omasta tahdostaan. Jouluaattoaamuna hänen aviomiehensä ja tyttärensä lähtivät joulunviettoon muualle, ja Karen jäi koiran kanssa kotiin.

– "Tulen kotiin jouluksi" pitää todellakin paikkansa, mutta kukaan muu ei tule, Karen kuvailee Huffington Post -sivustolla.

Jouluista tuli lapsen syntymän myötä stressaavia

Lapsuuden joulut olivat täynnä sukulaisia ja yhdessäoloa. Aikuisena Karen alkoi kehitellä omia joulutraditioita miehensä kanssa. Kymmenen vuotta sitten Karen kuitenkin sai lapsen. Samalla joulut muuttuivat.

– Traditiot, joita meille jo oli kehittynyt, romahtivat. Yritin. Yritin leipoa perinteistä ranskalais-kanadalaista tourtiere-lihapiirasta, mutta siitä tuli vetinen. Leivoin murokeksiä, pipareita, sokerikeksejä ja hedelmäkakun sekä ostin hienoja juustoja, suklaita ja naposteltavia kokonaiselle armeijalle vain huomatakseni, että syön suurimman osan yksin, nainen kuvailee.

"En kaipaa muovilelu- ja käärepaperivuoria"

Karenin lapsuuden joulutunnelma alkoi kadota. Perheellä ei ollut kuusta, eikä Karen enää ostanut lahjoja perheelleen tai matkustanut joka vuosi kotiin, koska se on kallista. Hän ei enää käynyt edes joulukirkossa.

– Kaipaanko perinteistä joulua? En oikeastaan, vaikka koenkin nostalgista vetoa siihen. En kaipaa ruuhkaisia lentokenttiä ja ostoskeskuksia. En kaipaa muovilelu- ja käärepaperivuoria, Karen sanoo.

Hän saa edelleen kutsun joulunviettoon sekä perheeltään että miehensä perheeltä. Matkat ovat kalliita, minkä lisäksi ne eivät innosta Karenia.

– Joten heitin ilmoille idean siitä, että mieheni ja tyttäreni menisivät sukuloimaan jouluksi samalla, kun minä jään kotini yksin koiran kanssa. Onko aviomieheni iloinen siitä, että haluan jäädä kotiin? Ei oikeastaan, mutta hän tietää, että (matka) on yksi ylimääräinen kuluerä, jota emme kaipaa, ja miten paljon vihaan matkustamista, Karen kuvailee.

"Olenko itsekäs? Ehkä"

Introvertti Karen toimii opettajana ja saa arkena tarpeekseen sosiaalisista kohtaamisista. Jouluna hän haluaakin viettää saamansa vapaat rauhassa.

– Olenko itsekäs? Ehkä. Koen pikkuisen syyllisyyttä, mutta voin elää sen kanssa, Karen sanoo.

Hän kertoo ymmärtävänsä, että joulu ilman perhettä on poikkeus. Karenin 10-vuotias tyttö selviää kuitenkin jo hyvin ilman äitiään.

– Hänen isänsä on hyvä vanhempi, ja siellä (lomalla) on paljon perhettä ja suuren kaupungin nähtävyyksiä viemässä hänen huomiotaan, Karen sanoo.

– Minua ei motivoi toimia niin kuin minun odotetaan toimivan, varsinkaan vanhemmalla iällä. Olen kiitollinen kauniista perheestäni ja tiedän, ettei moni perhe jättäisi äitiä toisinaan yksin. Avointen tilojen ja ovettomien oviaukkojen maailmassa yksin olemisesta on tullut arvokas etu.

"Arvokkaiden vapaapäivieni aikana minun ei tarvitse puhua muille kuin koiralle"

Karen kertoo tietävänsä, että on etuoikeutettu: hänen perheensä voi matkustaa, jos haluaa, ja hän on yksin omasta tahdostaan, ei pakon edessä.

– Tarvitsen viikon talvilomaa ja minulle on tärkeää, ettei siihen sisälly lentämistä, kotitöitä, shoppailua, juhlia, väkijoukkoja tai suuria määriä muiden ihmisten lapsia. Nyt, arvokkaiden vapaapäivieni aikana, minun ei tarvitse puhua muille kuin koiralle, eikä se vastaa, Karen kuvailee.

Aikoo jatkossakin kieltäytyä "turhista" perinteistä

Joulunsa aikana hän kuuntele joulumusiikkia, katsoo elokuvia, lukee kirjoja ja syö herkkuja.

– Yksinäinen jouluni ei sovi kaikille, ja se siinä on ideanakin. Tämä on joulu minulle, Karen sanoo.

– Haluan jatkosakin voida sanoa "ei" perinteille, jotka ovat perinteitä vain perinteen vuoksi. Varsinkin silloin, kun huomaan olevani se, joka aina valelee kalkkunaa, tekee pannukakut ja vahtii lapsia. Anna talvilomasi, tai miksi sitä sitten kutsutkin, olla epäsiisti, epäkunnioittava, vino, epätäydellinen ja odottamaton. Pidä asiat, jotka haluat pitää, ja heitä muut pois tai kierrätä ne.

Lähde: Huffpost.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja