Kaisa ja Eeva kertovat, minkälaista on viettää aatto töissä: "Lapsille joulu on silloin, kun äiti sen laittaa"

MTV Uutiset haastatteli kahta jouluaattona työskentelevää suomalaista. Kätilö Eeva ja prosessinhoitaja Kaisa kertovat, millaista on tehdä töitä, kun muut  juhlivat joulua. 

Kaisa Aho on 37-vuotias kokemäkeläinen prosessinhoitaja, joka on tänäkin vuonna aattona töissä Harjavallan Suurteollisuuspuistossa.

– Vähän harmittaa, mutta koska työporukka on aina mukava, niin ei se niin paha ole. Juhlapyhien korvaus palkassa on kuitenkin hyvä, Kaisa kertoo tunnelmiaan MTV Uutisille.

Ahon puolisoa tilanne harmittaa myös jossain määrin, mutta onneksi sukujoulua ehditään viettää tapaninpäivänä, kun Kaisakin on aamuvuoron jälkeen vapaalla. 

Joulua voi lisäksi viettää etukäteenkin.

– Aiomme miehen kanssa käydä joulusaunassa jo aatonaattona. Lämmitämme savusaunan.

Aho valmistelee joulua viikkoja etukäteen

Kaisa Aho kertoo, että kaksivuorotyössä hän tietää, että aina joku tuleva joulu on myös vapaa.

– Ensi vuonna olen aaton vapaalla. Jos olisi joka joulun töissä, niin silloin aattona töissä oleminen harmittaisi enemmän. Loppujen lopuksi työskentely jouluna on asennoitumiskysymys.

Aho kertoo olevansa jouluihminen. Hän valmistelee joulua jo viikkoja ennen varsinaista aattoa.

Onko aattona työskentely sitten erilaista kuin arkena?

Ahon mielestä työn on joulunakin samanlaista, mutta taukohuoneen ilmapiiri on erilainen.

– Annamme usein pienet paketit toisillemme. Taukohuoneessa on vapautuneempi tunnelma, Aho kertoo hyväntuulisesti.

Synnytysosastolla on aattonakin joulutunnelmaa

Eeva Havia, 51, on tehnyt kätilön töitä jo 29 vuotta. Hän on töissä tänä jouluna kaikki joulunpyhät, mutta sanoo, ettei se suuremmin haittaa häntä. Havia työskentelee Turun yliopistollisen keskussairaalaan synnytysosastolla.

– Joulun työt eivät harmita minua. En ole tehnyt kovin montaa aattoa töitä, vaikka teemmekin kolmivuorotyötä. Joskus ne joulun työt aina itsellekin osuvat, mutta kollegiaalisuus toimii meillä hyvin, eli olemme vuorotellen joulun töissä, Havia kertoo MTV Uutisille.

Havian mukaan synnyttämässä olevat naisetkin ovat joulutunnelmissa. Kätilöillä puolestaan saattaa olla aaton vuoroissa jouluinen rintaneula tai tonttulakki tunnelmaa luomassa.

– Lisäksi nautimme usein kollegoiden kanssa jouluaterian nyyttäriperiaatteella. Joulu kuuluu puheissa niin synnyttävillä äideillä kuin meillä kätilöilläkin, Havia kuvailee.

– Mukava joulutunnelma saadaan sairaalaankin.

Joulu on silloin, kun se laitetaan

Eeva Havian ja hänen miehensä pojat ovat 9- ja 15-vuotiaita ja ymmärtävät jo, että äiti on joskus töissä jouluaattonakin. 

– Lapsiakaan tilanne ei harmita. Joulu on heille pohjimmiltaan silloin, kun äiti sen laittaa. Koska olen iltavuorossa aattona, avaamme lahjat jo aattoaamuna, Havia kertoo lämpöä äänessään.

Haviasta joulupyhien työt eivät ole kurjia myöskään siksi, että hän kokee työnsä itselleen sopivaksi ja antoisaksi.

– Viihdyn työssäni. Suurimmaksi osaksi teemme töitä positiivisten asioiden ympärillä, ja lapsen syntymä on kaunis asia. On etuoikeutettua, että saamme olla sen äärellä, Havia tiivistää.

** 

Video: Lemmikkiä vaanivat jouluvaarat – ole tarkka jouluherkkujen kanssa. 

Lemmikkiä vaanivat jouluvaarat:"Pahimmillaan neurologisia oireita" 4:11

Lue myös:

    Uusimmat