Mainos

Käräjäoikeus hylkäsi ylijohtajan pahoinpitelysyytteen

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi rautatieviraston ylijohtajan Kari Alppivuoren saaman pahoinpitelysyytteen. Oikeuden mukaan pahoinpitelystä ei ollut näyttöä.

Syytteen mukaan Alppivuori olisi taklannut alaistaan selkään rautatieviraston käytävällä maaliskuussa. Tilannetta edelsi suukopu ja miesten välillä oli ollut ongelmia jo pidempään.

Kihlakunnansyyttäjä Raimo Kuusiston ajama syyte perustui Alppivuoren alaisen kertomaan ja siihen, että tämä oli käynyt näyttämässä venähtänyttä pakaralihastaan lääkärissä samana päivänä.

Alppivuori kiisti oikeudessa viikko sitten jyrkästi kontaktin. Oikeussalissa kuultiin myös kahta todistajaa, joista kumpikaan ei ollut nähnyt kontaktia miesten välillä.

"Yleisen elämänkokemuksen nojalla..."

Käräjäoikeus totesi jutun kertomukset ristiriitaisiksi sen suhteen mitä rautatieviraston käytävällä 12. maaliskuuta kello 15 jälkeen oli tapahtunut.

Riidatonta oikeuden mukaan oli, että tapahtumien taustalla olivat Alppivuoren ja alaisen pitkäaikaiset erimielisyydet työyhteisössä.

- Yleisen elämänkokemuksen nojalla on luultavaa, että sikäli kun yllättävä taklaus olisi ylijohtajatasoisen esimehen taholta tapahtunut, alainen olisi huudahtanut tai alkanut syytellä Alppivuorta, oikeus totesi. Tällöin jompi kumpi käytävillä olleista todistajista olisi kuullut jotakin.

Kukaan ei kuitenkaan tehnyt kuulo- tai näköhavaintoja taklauksesta.

Oikeus vetosi myös oikeudessa kuullun asiantuntijalääkärin kertomaan siitä, että alaisen vamma ei ole voinut syntyä hänen kertomallaan tavalla.

Oikeuden mukaan alaisen kertomus ja kyseenalaistettu työterveyslääkärin lausunto eivät riitä tuomitsemiskynnyksen ylittäväksi näytöksi, kun Alppivuori on kiistänyt teon.

Valtio maksaa oikeudenkäyntikulut

Koska syytteet hylättiin, niin valtio joutuu maksamaan ylijohtajan oikeudenkäyntikulut.

Kulut nousivat suhteellisen suuriksi siihen nähden, että kyseessä oli vain pahoinpitelyjuttu. Toisaalta Alppivuoren taholta juttua jouduttiin selvittämään itse. Oikeussalissa Alppivuoren asianajaja Marjatta Kuha moitti poliisitutkintaa kelvottomaksi.

Yhteensä Alppivuorelle korvattava summa on noin 6800 euroa, josta 5200 euroa muodostuu asianajajakuluista, 1500 euroa todistajanpalkkioista ja noin 100 euroa Alppivuoren omista matkakuluista.

Alppivuori on ollut oikeudenkäynnin takia pidätettynä ylijohtajan virasta. Oikeuden päätöksen jälkeen estettä virkaan palaamiselle ei ole.

Lue jutun oikeudenkäynnistä 7. elokuuta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.