Mainos

Karadzicin pidätys kerää kiitosta maailmalla

Vuosia etsityn sotarikollisen Radovan Karadzicin pidätys Serbiassa on otettu maailmalla vastaan kiitellen.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana katsoo, että Radovan Karadzicin pidättämisen myötä Serbian ja EU:n suhteet voivat kehittyä myönteiseen suuntaan.

Solanan mukaan Serbia on nyt todistanut, että se tekee yhteistyötä kansainvälisen sotarikostuomioistuimen kanssa. EU pitää yhteistyötä Haagin tuomioistuimen kanssa keskeisenä edellytyksenä Serbian unionijäsenyydelle.

Ministeri Elisabeth Rehn arvioi, että Karadzicin pidätys on askel kohti todellisen rauhan palauttamista entisen Jugoslavian alueella.

-Tämä on historiallinen hetki uhreille, jotka ovat odottaneet 13 vuotta Karadzicin saamista oikeuden eteen, sanottiin YK:n pääsihteerin Ban Ki Moonin lausunnossa.

Bosnian muslimijohtaja Haris Silajdzic sanoi pidätyksen tuovan lohtua uhrien perheille.

Yhdysvallat on niin ikään onnittelut Serbian hallitusta Karadzicin pidätyksestä. Maan lausunnon mukaan kyseessä on kunnianosoitus hirmutekojen uhreille.

Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokas John McCain sanoi puolestaan, että raakuuksistaan tunnettu serbijohtaja "saa vihdoinkin oikeutta, jonka hän järjestelmällisesti eväsi bosnialaisilta".

-Hänellä on verta käsissään, kommentoi Balkanin sotien aikainen Yhdysvaltain ulkoministeri Lawrence Eagleburger.

Aleksandar Vucic Serbian radikaalipuolueesta sen sijaan otti kantaa pidätetyn puolesta.

-Karadzic on Serbian sankari. Pidätys aiheuttaa voimakkaan vastareaktion, hän uumoili.

EU:n laajentumiskomissaarin Olli Rehnin mukaan entisen serbijohtajan pidätys on tärkeä askel Serbian pyrkimyksille päästä Euroopan unionin jäseneksi.

Rehn sanoo, että kansanmurhasta epäillyn Karadzicin löytyminen on virstanpylväs Serbian viranomaisten ja kansainvälisen sotarikostuomioistuimen välisessä yhteistyössä.

Rehn aikoo keskustella EU-maiden ulkoministerien kanssa seuraavista askelista Serbian ja unionin suhteissa jo tänään Brysselissä.

Sarajevossa riemuittu kaduilla

Wanted: Radovan Karadzic ja sotilasjohtaja Ratko Mladic

Sarajevossa on juhlittu tietoa serbijohtajan pidätyksestä. Ihmiset ovat sännänneet Bosnia-Hertsegovinan pääkaupungin kaduille, soittaneet autojen torvia ja riemuinneet uutisesta.

Bosnian sodanaikaista presidenttiä Radovan Karadzicia syytetään muun muassa osallistumisesta yli 10 000 ihmisen surmaamiseen Sarajevon kymmeniä kuukausia kestäneen piirityksen yhteydessä.

Toinen sodan pääarkkitehdeista, serbikenraali Ratko Mladic on yhä vapaalla jalalla.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.