Kantapään kautta oppineelta Mikko Rantaselta mielipide SM-liigakaukaloista – iso ohje NHL-jäistä haaveilevalle nuorisolle

Mikko Rantanen ja Colorado Avalanche hirmuiskussa –"Odotukset ovat kovat joukkueen sisällä" 0:45
Mikko Rantanen ja Colorado Avalanche hirmuiskussa – "Odotukset ovat kovat joukkueen sisällä"

Mikko Rantanen, 24, on juuri nyt NHL:n kuumin suomalaistähti. Noustelainen pelaa kuudetta sesonkiaan Coloradossa lähdettyään Turun Palloseurasta kauden 2014-2015 jälkeen. Kasvua ja oppia on tapahtunut epäonnistumisen kautta, kuinkas muuten.

Avauskierroksen kymmenentenä kesällä 2015 varatun Rantasen potentiaali tunnettiin, mutta nuoremmat junioritähdet vetivät suurimmat otsikot. Vuoden 2016 U20-maailmanmestarijoukkueen kapteeninakin toiminut Rantanen antaisi läksyn Pohjois-Amerikkaan lähtöä tehneelle nuoremmalle itselleen.

– Englantia en osannut hirveästi, joten sitä olisin voinut opetella etukäteen lisää, Rantanen kommentoi MTV Urheilulle. 

Kun Rantanen puhuu NHL-kaukalon vaatimuksista, sisältö osuu yhteen toisen varsinaissuomalaisen kiekkotähden ajatusten kanssa. Kaapo Kakko kertoi MTV Urheilun haastattelussa häkeltyneensä pelin kokonaisvaltaisuuden vaatimuksesta NHL:ssä. Tätä haluaa painottaa myös Rantanen.

– Suurin osa tänne tulevista pelaajista on kyllä tosi taitavia hyökkäyssuuntaan, mutta ehkä juuri siinä tulee esille se, täällä vaatii kovaa työtä ansaita valmentajan luottamus. Se ei tapahdu hirveän helposti. Sitä ei voi odottaa tulokaskaudella, eikä ehkä vielä toisellakaan. Puolustuspelaamisen oppiminen on yksi tärkeimpiä asioita, koska sitä kautta pystyt olemaan valmentajalle luotettava pelaaja, Rantanen avasi.

– Muistan pari ensimmäistä kauttani täällä, kun oma puolustuspelaaminen oli vaikeampaa, eikä siihen ollut vielä tottunut. Täällä on aika hyviä puolustajia, vaikka itse olen laituri ja vartioitavana on periaatteessa vain se yksi puolustaja. Välillä nuorempi Rantanen sitten hukkasi pelaajiaan ja seurauksena oli joitakin maaleja. Muistan kyllä, että niistä katsottiin videoita ja opittiin. Nyt olen kasvanut siihen, että minua peluutetaan loppuhetkillä johtoasemassa, jos puolustetaan viidellä kuuta vastaan. Siinä olen kasvanut ehkä eniten, että olen ymmärtänyt puolustuspelin tärkeyden.

NHL:n maalipörssin kärkisijoilla majailevan Rantasen mukaan suomalaisen pelaajan suurin haaste Pohjois-Amerikkaan hypättäessä on kaukalon koko.

– Toivon, että joku päivä Suomessakin mentäisiin pienempään kaukaloon. Se on mielipiteeni. Mielestäni jääkiekko on nopeampaa pienessä kaukalossa, kun tilaa on vähän vähemmän. Se auttaa siihenkin, että nuoremmat pelaajat tottuvat siihen ja ovat (Pohjois-Amerikkaan mennessään) jo valmiiksi tottuneita siihen.

Syyskuussa 2019 noin 50 miljoonan euron arvoisen kuuden vuoden sopimuksen Coloradon kanssa allekirjoittanut Rantanen haluaa lähettää yksinkertaisen ohjeen NHL:stä haaveileville nuorille SM-liigapelaajille.

– Jos haluat pelata tärkeissä hetkissä, etkä istua penkillä, puolustuspelin pitää olla mintissä.


Lue myös:

    Uusimmat