Jatkaako seuraava suomalainen kärkivaraus vielä SM-liigassa? Tilastot kestävät vertailun NHL:n kirkkaimpiin suomalaistähtiin: "Kuulostaa hurjalta"

2:18
Anton Lundellilla on edessään kutkuttava NHL:n varaustilaisuus. Draftin jälkeiset ratkaisut ovat yhä pohdinnassa.

Anton Lundellista, 18, povataan yhtä seuraavista suurista suomalaisista jääkiekkotähdistä. Kokonaisvaltaisella pelikäsityksellä ja kiukkuisella rannelaukauksella työskentelevä Espoon Palloseuran kasvatti varataan tulevana kesänä NHL:ään, mutta paras ympäristö kehittymiselle saattaa vielä ensi kaudella olla HIFK.

Johtavaa roolia ei anneta nuorelle pelaajalle yhdessä Suomen suurimmista seuroista vähäisin perustein. Voima, vauhti ja itseluottamus ovat pelaajan itsensä mukaan lisääntyneet eniten siitä hetkestä, kun hän debytoi SM-liigassa 16-vuotiaana.

Koronavirus keskeytti liigakauden pian kuukausi sitten, mutta ensimmäinen tauko Lundellin sesonkiin tuli jo marraskuussa, jolloin polvivamma pysäytti nuorukaisen pelit kuudeksi viikoksi. Nuorten MM-kisat Tshekin Ostravassa jäivät kokematta.

– Olihan se erilainen kausi. Loukkaantumisen jälkeen joutui hakemaan vähän uutta virtaa ja energiaa pelaamiseen. Sitä kautta kauteen ehti muodostua paljon erilaisia vaiheita, Lundell sanoo MTV Urheilulle.

Lundellin mukaan HIFK ei ole nuorelle pelaajalle kasvupaikkana helpoin mahdollinen.

– Paljon joutuu taistelemaan ja näyttämään, mutta minun kohdallani se on ollut erittäin hyvä mahdollisuus. Päivittäinen tekeminen on hyvällä tasolla, joten kaikki on kiinni vain siitä, haluaako mennä eteenpäin ja kehittää itseään. Pidemmän ajan päälle HIFK on kuitenkin hyvä vaihtoehto.

Edessä on uran kannalta merkittävä kesä. NHL:n varaustilaisuus järjestetään kesäkuun 26.-27. päivä Montrealissa – joskaan vielä ei tiedetä, järjestetäänkö perinteikäs tapahtuma etäyhteyksien varassa. 

Suomalaista on ennakoitu huudettavaksi avauskierroksen numeroilla 5-15. Lundell kertoo NHL-seurojen käyneen kauden aikana tapaamassa häntä Helsingissä. Yhteydenpito Pohjois-Amerikkaan on ollut tiivistä esimerkiksi puhelimen ja Skypen välityksellä. 

– Se on totta kai iso tavoite, että tulee varatuksi ja mahdollisimman aikaisin. Ei siihen juuri enää pysty vaikuttamaan. Tavoitteet olivat kauden aikana pelata mahdollisimman hyvin ja antaa hyviä näyttöjä kaikille.

– Ei näitä asioita tule mietittyä varsinkaan kauden aikana, kun on paljon pelejä. Totta kai se välillä tulee eteen, kun lukee uutisia tai listoja, mutta ei se haittaa tekemistä millään tavalla, Lundell sanoo.

Ensi kauden osoitteesta ei kuitenkaan ole vielä varmuutta. Vaikka aikaisen vaiheen varaus tulisi, Lundell saatetaan hyvin nähdä tulevalla kaudella vielä HIFK:n punanutussa.

– Varmasti tulee kesän aikana selvyyttä siihen, missä ensi kaudella pelaan. Yksi hyvä vaihtoehto on pelata ja kehittyä täällä Suomessa, jossa minulla on vielä vuosi sopimusta jäljellä. Siinä pystyy vielä ottamaan askeleita eteenpäin ja kehittymään paremmaksi pelaajaksi.

44 ottelussa viime kaudella tehot 10+18 tehnyt Lundell tunnetaan erityisesti kiukkuisesta rannelaukauksestaan. Kehityskohteet ovat nuorelle pelaajalle luonnolliset: lisää voimaa kaksinkamppailuihin ja luisteluun.

– Vielä pitää uskaltaa laukoa enemmän, ettei aina hae syöttöä. Kyllä se (rannelaukaus) on yksi vahvuus ja sen lisäksi pelinlukeminen ja sijoittuminen. Näen kentän, osaan lukea pelin ja löydän ketjukaverit jäältä hyvillä syötöillä, Lundell vastaa kypsän harkitsevasti.

Keskeytyksissä olevan NHL-kauden viiden parhaan suomalaisen pistemiehen joukosta Lundellin taakse viimeisen liigakauden pistekeskiarvossa jäisivät niin Mikko RantanenTeuvo Teräväinen kuin Sebastian Ahokin.

– Vertailu kuulostaa totta kai hurjalta, mutta pisteet eivät ratkaise kaikkea. Ne ovat yksi osa sitä peliä ja niitä pitää tulla, sillä se kertoo, että on johtava pelaaja joukkueessa. Kyse on paljon muustakin. Pelin pitää olla kokonaisvaltaista, jotta pystyy nousemaan seuraavalle tasolle.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja