Tähän kunta-alan neuvottelut kaatuivat: "Varmaankin Suomen työmarkkinahistorian vaikeimpia riitoja"

Kunta-ala ei päässyt sopuun erillissopimuksesta ilman hoitajajärjestöjä 2:03
Kunta-ala ei päässyt sopuun erillissopimuksesta ilman hoitajajärjestöjä

Juko ry:n mielestä koko kunta-alan pitäisi saada yhtä suuret palkankorotukset. Hoitajajärjestöt vaativat muita korkeampia palkankorotuksia ratkaisuna hoitajapulaan.

Työntekijäjärjestöt Juko ja Jau sekä työnantajaa edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT eivät päässeet tänään sopimukseen kunta-alan työneuvotteluissa.

Osapuolet olivat kertaalleen hyväksyneet toissa viikolla annetun sovintoehdotuksen, mutta neuvottelut päättyivät maanantaina tuloksettomina.

KT:n toimitusjohtajan Markku Jalosen mukaan sopimusta ei syntynyt, koska Juko ja Jau esittivät neuvotteluissa lisäehtoja.

– Valitettavasti emme päässeet maaliin saakka. Neuvottelujen pohjana oli sovintoehdotus ja pidimme siitä kiinni. Järjestöt (työntekijäjärjestöt) esittivät kuitenkin tiettyjä lisäehtoja, joihin emme voineet suostua. Siihen se työnantajan näkökulmasta kaatui.

Jalonen ei halua tarkentaa, millaisista lisäehdoista oli kyse.

"Poliitikoilla ollut tarve puuttua tilanteeseen"

Juko ry:n toiminnanjohtaja Maria Löfgren kertoo, että kyse oli lisäehdoista, joilla varmistettaisiin muun muassa se, että muut kunta-alan työntekijät, kuten opettajat, lastentarhanopettajat tai siivoojat saisivat yhtä suuret palkankorotukset kuin hoitajajärjestöt.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super vaativat muuta kunta-alaa korkeampia palkankorotuksia ratkaisuna hoitajapulaan.

– Olemme ehdottamasti samaa mieltä siitä, että hoitajapula pitää ratkaista ja se edellyttää rahaa. Mutta sellaista ratkaisua, jossa lähdetään eri ammattiryhmiä asettamaan toisiaan vastaa, emme kyllä voi hyväksyä, Löfgren sanoo.

Hallitus on toistaiseksi pysytellyt erossa kunta-alan työkiistasta.

Muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vas.) on kuitenkin sanonut kannattavansa hoitajien palkkaohjelmaa.

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) sanoi MTV:n Uutisextrassa kannattavansa hoitajien palkkaohjelmaa.

– Poliitikoilla on ollut tässä viikonlopun aikana tarve puuttua tilanteeseen, ja se ei ole ollut omiaan edistämään sovun syntymistä. On nostettu esiin erillisiä palkkaohjelmia, Löfgren sanoo.

Löfgren ei kuitenkaan tarkenna, mihin kommentteihin hän viittaa Lindénin kommenttien lisäksi.

– Kaikenlaista on näkynyt somessa, ja tässä on ollut kaikenlaista värinää ilmassa laajemmaltakin rintamalta.

Löfgrenin mukaan koko kunta-alan sopimusjärjestelmä on nyt vaikeassa tilanteessa.

– Tässä täytyy arvioida, onko jatkossa parempi, että kukin ammattiryhmä neuvottelee erikseen palkankorotuksista. Jos aletaan huudattaa ammattiryhmiä toisiaan vastaan, se voi johtaa siihen, että koko järjestelmä hajoaa.

"Suomen työmarkkinahistorian vaikempia työriitoja"

Löfgren ja Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen arvioivat, että sopua ei välttämättä synny ennen syksyä, ja edessä on uusia lakkoja.

KT:n Jalonen ei halua ennakoida, milloin sopu voisi syntyä.

– Kyllä tämä on tietysti varmaankin Suomen työmarkkinahistorian vaikempia työriitoja. Joka tapauksessa työtä pitää jatkaa. KT:lla on valmius jatkaa sovittelua vaikka välittömästi.

Sovittelu jatkuu, kun sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen tapaa järjestöjen puheenjohtajia lähipäivinä.

Lue myös:

    Uusimmat