Kansliapäälliköltä kovia keinoja – työttömyys vai palkka alas?

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson esittää kovia keinoja työttömyyden nujertamiseksi.

Gustafssonin mukaan yhtenä keinona olisi pienemmät palkat, joita voitaisiin täydentää sosiaaliturvalla. JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa, että palkkoja on juuri leikattu kilpailukykysopimuksessa.

Kauppalehden kolumnissaan Gustafsson kysyy, kumpi on parempi vaihtoehto, pitkäaikaistyöttömyys vai työehtosopimuksia pienemmät palkat?

Työttömyyden torjunnasta erimielisyyttä 2:12

Ay-liike hermostui ministeriön ykkösvirkamiehen palkkapuheista saman tien.

– Matala tapa virkamiesten kautta poliitikoilta tuoda tällaisia esityksiä. Me jouduttiin jo kilpailukykysopimuksessa pakkolakien takia leikkaamaan meidän palkkoja 30 prosenttia lomarahoista, joka on ansaittua lakkaa, enempään ei meidän väki pysty, sanoo Julkisten -ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine MTV Uutisten haastattelussa.

Kansliapäällikkö Gustafssonin listalla ovat työn ja sosiaaliturvan yhdistäminen, työttömyysturvan kesto, kotihoidontuen lyhentäminen ja lisäksi vuorotteluvapaan lopettamista on pohdittava.

Hallitus hakee ensi viikolla budjettiriihessä uusia keinoja miten saada ihmisiä enemmän töihin.

Pääministeri rauhoittelee ay-väkeä, että hankaliin asioihin, esimerkiksi ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, haetaan ratkaisuja yhdessä.

– Ansiosidonnaista on leikattu nyt sata päivää, sellaisia muutoksia joista ei yhdessä palkansaajajärjestöjen kanssa keskustella, ei tulla tekemään. Tämä porrastus on mahdollinen keino mutta siitä on yhdessä keskusteltava, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.)

Päivi Niemi-Laine pohtii, tehdäänkö taustalla jo kilpailukykysopimus kakkosta?

– Tämä ykköne oli jo niin vaikea ja palkansaajat rahoittamassa sitä koko kilpailukykysopimusta, että ei kiitos enempää meille.

Ay-liikkeen tiukan viestin Sipilä kuulee kasvotusten torstaina kun hallitus tapaa palkansaajajärjestöjen johtajia.

Lue myös:

    Uusimmat