Vastaus oli tiukka, kun ay-liitoilta kysyttiin vaihtoehtoja hallituksen työllistämistoimille: "Hallituksen pitää vetää oma esityksensä ensin pois"

Työntekijäliittojen johtajien mielestä hallituksen on vedettävä niin sanottu irtisanomislakiesityksensä pois, ennen kuin vaihtoehdoista voidaan keskustella. Noin 500 SAK:n liittopäättäjää oli tänään koolla Helsingin Paasitornissa.

Ex-valtakunnansovittelija Juhani Salonius jyrähtää irtisanomiskiistan pattitilanteesta: "Hyvin vaikealta näyttää". Katso video:

Lakkoja ja poteroitumista - miten solmut avataan 7:16

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan ay-liikkeeltä kysytään paljon, mikä olisi sen vaihtoehto työllisyyden tukemiseksi, kun hallituksen keinot eivät kelpaa. Eloranta heitti pallon SAK:n alaisten liittojen puheenjohtajille.

– Mikä voisi olla sellaista, joka veisi itse asiaa eli työllistämistä eteenpäin, Eloranta kysyi Helsingin Paasitornissa järjestetyssä tilaisuudessa.

– Hallituksella on jo ihan riittävästi työkaluja työllisyyden parantamiseksi. Täältä ei enempää irtoa, vastasi JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan vaihtoehtojen aika on myöhemmin.

– Varmasti joudumme miettimään työllistymiseen ja työttömyysturvaan liittyviä asioita, mutta itse en kyllä lähde lataamaan pöytään, millaisista asioista voidaan neuvotella. Hallituksen pitää ensin vetää oma esityksensä pois, ja sitten katsotaan, mitä tehdään, Aalto sanoi.

Samaa mieltä oli PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

– Ensin tämä lainsäädäntöesitys pois, ja sitten mietitään yhdessä työllistämisen helpottamista. Väitän, että ei irtisanominen ole tänäkään päivänä tässä maassa vaikeaa, Nieminen sanoi.

PAM:n puheenjohtaja Ann Selin ihmetteli, miksi jotkin yritykset eivät tunnu ymmärtävän olemassa olevaa lainsäädäntöä.

– Perustaisin jonkinlaisen pumpun, joka auttaisi yrityksiä ymmärtämään, mitä nykyisen lainsäädännön puitteissa voi jo tehdä. Lisäksi ajattelisin, että porkkanalla kannustetaan pieniä yrityksiä työllistämään ja kasvamaan. Eikä niin, että etsitään mahdollisuuksia päästä ihmisistä eroon, Selin sanoi.

Kompromissia ei ole löydettävissä

Liittojohtajien mukaan minkäänlaista kompromissia ei ole löydettävissä niin sanotusta irtisanomislaista, vaan esitys on vedettävä kokonaan pois.

– Tolkulliset yrittäjät ja työnantajat eivät tällaista lakia tarvitse, eikä sitä pidä tolkuttomien toiveista säätää, sanoi SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.

Liitot ovat valmiit jatkamaan ja koventamaan työtaistelutoimiaan.

– Toimenpiteet ovat lähteneet käyntiin ja lista on pitkä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

– Kun kuuntelee kentän palautetta, niin tulee hyvä mieli, että porukan tuki on takana. Tämä hoidetaan loppuun asti, sanoi Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

PAM:n puheenjohtaja Ann Selin valoi liittopäättäjiin taistelutahtoa Mahatma Gandhia mukaillen.

– Sinun tulee olla se muutos, jonka haluat nähdä maailmassa, ja te olette se muutos, Selin hehkutti. 

Lue myös:

    Uusimmat