Hiilihydraattien kokonaissaantisuositusta on vähennetty pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa, kun sokerin haitoista on ilmennyt uutta näyttöä. Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja uskoo, että karppausbuumin taustalla ovat samat tutkimustulokset.
Toissaviikolla julkaistuissa uusissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa silmiinpistävin ero entiseen on rasvan saantisuosituksen nosto ja vastaavasti hiilihydraattien saantisuosituksen lasku.
Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja, lääketieteen professori Jussi Huttunen kertoo, että tämä perustuu uuteen tutkimustietoon. Sokerin on havaittu aiheuttavan muitakin terveyshaittoja kuin lihavuutta, esimerkiksi sepelvaltimotautia.
– Uusissa ravitsemussuosituksissa korostetaan hyvin selkeästi sitä, että sokeriin liittyy haittoja. Ravitsemustutkimus on tuonut sen esille viimeisien vuosien aikana ja on perusteltua, että se huomioidaan myös näissä suosituksissa, Huttunen selittää.
Monet ovat vältelleet sokeria jo ennen suositusten uusimista. Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat "karppaajat" ovat syyttäneet sokeria ja muita hiilihydraatin lähteitä monista terveyshaitoista jo pitkään.
Huttusen mukaan karppaus perustuu ainakin osittain samoihin tutkimustuloksiin kuin ravitsemussuositusten uusiminen.
– Niin suositusten muuttaminen kuin karppausbuumikin liittyy siihen, että on meille tullut uutta tutkimustietoa, joka korostaa puhdistettuihin hiilihydraatteihin liittyviä terveydellisiä haittoja, Huttunen toteaa tarkoittaen puhdistetuilla hiilihydraateilla ravintoköyhiä hiilihydraatteja, joista ei saa vitamiineja, hivenaineita tai kuituja.
– Tietysti karppaus menee joissain asioissa paljon pidemmälle kuin suositukset.


