Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kansanterveyslaitoksen ex-pomo: Karppaus perustuu tutkimuksiin

Lehtikuva
Julkaistu 14.10.2013 07:45
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Hiilihydraattien kokonaissaantisuositusta on vähennetty pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa, kun sokerin haitoista on ilmennyt uutta näyttöä. Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja uskoo, että karppausbuumin taustalla ovat samat tutkimustulokset.

Toissaviikolla julkaistuissa uusissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa silmiinpistävin ero entiseen on rasvan saantisuosituksen nosto ja vastaavasti hiilihydraattien saantisuosituksen lasku.

Kansanterveyslaitoksen entinen pääjohtaja, lääketieteen professori Jussi Huttunen kertoo, että tämä perustuu uuteen tutkimustietoon. Sokerin on havaittu aiheuttavan muitakin terveyshaittoja kuin lihavuutta, esimerkiksi sepelvaltimotautia.

– Uusissa ravitsemussuosituksissa korostetaan hyvin selkeästi sitä, että sokeriin liittyy haittoja. Ravitsemustutkimus on tuonut sen esille viimeisien vuosien aikana ja on perusteltua, että se huomioidaan myös näissä suosituksissa, Huttunen selittää.

Monet ovat vältelleet sokeria jo ennen suositusten uusimista. Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavat "karppaajat" ovat syyttäneet sokeria ja muita hiilihydraatin lähteitä monista terveyshaitoista jo pitkään.

 Huttusen mukaan karppaus perustuu ainakin osittain samoihin tutkimustuloksiin kuin ravitsemussuositusten uusiminen.

– Niin suositusten muuttaminen kuin karppausbuumikin liittyy siihen, että on meille tullut uutta tutkimustietoa, joka korostaa puhdistettuihin hiilihydraatteihin liittyviä terveydellisiä haittoja, Huttunen toteaa tarkoittaen puhdistetuilla hiilihydraateilla ravintoköyhiä hiilihydraatteja, joista ei saa vitamiineja, hivenaineita tai kuituja.

– Tietysti karppaus menee joissain asioissa paljon pidemmälle kuin suositukset.

makkarat.jpgColourbox.com

Huttunen painottaakin, että kaikki hiilihydraatti ei ole pahasta eikä sokerin yhdistäminen esimerkiksi sepelvaltimotautiin päästä niin sanottua kovaa rasvaa pannasta.

– Se ei ole vastakkainasettelu. Sepelvaltimotauti ja verisuonten kalkkeutuminen liittyy myös kovaan rasvaan. Uudet suositukset suosittavat, että pehmeiden, monityydyttymättömien rasvojen määrää lisättäisiin. Ne ovat sepelvaltimotaudin ehkäisyssä edullisia, Huttunen täsmentää.

– Välttää kannattaa hiilihydraateista sokeria ja hyvin nopeasti imeytyviä puhdistettuja hiilihydraatteja, kuten valkoisia jauhoja ja pullaa, jotka nostavat nopeasti verensokeria.

Suositukset muuttuvat hitaasti

Huttunen myöntää, että se, että ihmiset keksivät vältellä tiettyjä hiilihydraatteja ennen virallisia suosituksia, saattaa vaikuttaa ihmisten käsityksiin suosituksista. Koko koneisto ei kuitenkaan pysty reagoimaan uuteen tutkimustietoon yhtä nopeasti kuin yksittäinen ihminen.

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset, jotka laaditaan yhteistyössä eri Pohjoismaiden asiantuntijoiden kesken, laaditaan säännöllisin väliajoin. Kansalliset suositukset laaditaan niiden pohjalta niin, että suomalainen ruokakulttuuri ja ravitsemuksesta käyty keskustelu huomioidaan.

– Niin on totuttu tekemään ja se on ollut hyvä malli. Nämähän muuttuvat hyvin hitaasti vuodesta ja vuosikymmenestäkin toiseen. Mitään sellaista radikaalia ei ole tapahtunut, että sitä rytmiä tarvitsisi nopeuttaa tai hidastaa, huomauttaa Huttunen.

Vaikka karppausbuumi toi mukanaan myös laajamittaisen virallisten suositusten uhmaamisen, Huttunen uskoo, että suositukset vaikuttavat yhä monen ihmisen ruokailutottumuksiin.

– Siitä ei ole pienintäkään epäilystä.

26:04Vaarallinen sokeri.

Lisää aiheesta:

"Lihapommi" suututti suomalaiset – asiantuntijat: "Ei ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä"Punaista lihaa ja siipikarjaa vain rajoitetusti – pohjoismaiset ravitsemussuositukset julki: "Perunan käyttöä suositellaan"Ravitsemusterapeutti huolissaan sitkeistä ruokamyyteistä – nämä valheet eivät kuole milläänTotuus sokerista ja rasvasta: Professori tyrmää väitteen, johon ihmiset yhä uskovat – "se ei laihduta!"Sokeri vai rasva – kumpi on haitallisempaa? Suomalaisasiantuntija: ”Todella ongelmallista ja tulisi välttää”Ravitsemustieteen professori vastaa väitteisiin: Aiheuttavatko viljatuotteet tulehdusta?
Studio55

Tuoreimmat aiheesta

Studio55
  • 06.03.201706:15
    Studio55

    20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luulet

  • 02.03.201708:06
    Studio55

    Hyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaa

  • 02.03.201706:15
    Syöpä

    Jo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolella

  • 01.03.201719:30
    Studio55

    Syöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinolla

  • 01.03.201706:15
    Studio55

    Viisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessa