Kansanedustajille tulvii sähköpostia koronapassin vastustajilta – "Joissakin viesteissä passia rinnastetaan natsi-Saksan ihmiskokeisiin"

MTV paikalla, kun koronapassia testataan Helsingissä cocktail-tilaisuudessa – miten passi käytännössä tarkistetaan? 5:34
MTV Uutiset oli paikalla, kun koronapassia testattiin Helsingissä cocktail-tilaisuudessa elokuussa. Katso video!

Kansanedustajat ovat saaneet valtavan määrän sähköposteja koronapassin vastustajilta. Osa viesteistä pitää sisällään ylilyöntejä.

Kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) tviittasi eilen iltapäivällä saaneensa päivän aikana noin 50 sähköpostia, joissa koronapassia vastustetaan ja syytetään demokratian tuhoksi.

Sähköpostien tulva on jatkunut tänäänkin.

– Posteja on nyt tullut todella useita kymmeniä. Edelleen niiden tulo vaan jatkuu, Kosonen sanoo MTV Uutisille.

Kosonen ei ole ainoa: sähköposteja on lähetetty kampanjanomaisesti vähintäänkin lukuisille kansanedustajille. Sähköpostit eivät ole tismalleen samansisältöisiä, mutta niiden viesti on sama. Koronapassi on lähettäjien mielestä syrjivä, eikä sille ole lääketieteellisiä perusteita.

SDP:n kansanedustaja Kim Berg kertoo, että koronapassia vastustavat viestit ovat pääsääntöisesti asiallisia.

– On siellä muutamia ylilyöntejäkin joukossa. Joissakin viesteissä koronapassia rinnastetaan natsi-Saksan ihmiskokeisiin. Perustelut ovat näissä viesteissä samoja, mitä rokotevastaiset käyttävät, Berg toteaa.

– Suurimmassa osassa viesteistä vastustukselle haetaan perusteita perustuslaillista oikeuksista, tasa-arvosta ja siitä, ettei ketään saisi syrjiä. Ymmärrän kyllä näiden ihmisten mielialan ja huolen. Me kaikki olemme väsyneitä koronaan, Berg lisää.

Poliitikot kuuntelevat asiantuntijoita

Koronapassi on parhaillaan eduskuntakäsittelyssä. Sosiaali- ja terveysvaliokunta ottaa koronapassiin kantaa saatuaan muilta valiokunnilta lausuntoja.

Perussuomalaiset vastustaa koronapassia, sillä puolue katsoo passin puuttuvan liikaa yksilön oikeuksiin ja kohtelevan epätasa-arvoisesti erityisesti nuoria.

Myös perussuomalaiset ovat saaneet tästä huolimatta koronapassia vastustavia viestejä.

– Viestejä on tullut jopa satoja. Ryhmämme vastustaa yksimielisesti koronapassia, joten tällä ei ole meihin vaikutusta, kansanedustaja Lulu Ranne (ps.) sanoo.

Muihinkaan puolueisiin sähköpostitulvat tuskin suuresti vaikuttavat. SDP:n Berg muistuttaa kansanedustajien kuuntelevan työssään asiantuntijoita.

– Silloin näillä olisi merkitystä, jos asiantuntijoiden lausunnoissa olisi samaa viestiä kuin vastustajien sähköposteissa, Berg linjaa.

– Samalla on muistettava, että vaikka kymmenet ihmiset lähettävät jotakin päätöstä vastustavia viestejä, useimmat suomalaiset eivät niin tee ja todennäköisesti ovat suopeita päätökselle, Berg kommentoi.

Metsä- ja maahanmuuttoasiat ovat kuohuttaneet

Sähköpostivyörystä tviitanneen Mikko Kärnän (kesk.) mielestä kyse on generoidusta kampanjasta, jonka alkuperää pitäisi selvittää.

Kosonen arvioi, että kyse on aidoista huolestuneista kansalaisista.

– Tähän on tullut törmättyä. Olen ollut kuusi ja puoli vuotta kansanedustajana, ja tietyt asiat aina nousevat [sähköposteissa esille], Kosonen sanoo.

Kososelle on tullut poikkeuksellisen vilkkaasti sähköposteja esimerkiksi edellisen hallituksen alkutaipaleella kiistellystä metsähallituslain sekä useiden maahanmuuttoon liittyvien lakien käsittelyjen yhteydessä.

Sähköpostien vyöry voi haudata alleen muita, tärkeitäkin viestejä, joita kansanedustajan pitäisi pystyä lukemaan. Toisaalta Suomessa pidetään arvossa sitä, että poliitikot ovat helposti tavoitettavissa.

– Kyllähän jos samaa viestiä tulee kymmeniä kertoja, joku muuta asiaa koskeva sähköposti voi jäädä lukematta, Kosonen sanoo.

– Mutta silti näkisin ihan hyvänä, että meitä lähestytään eri välineillä. Näin sen pitää ollakin, että kynnys on matala, Kosonen miettii.

Lue myös:

    Uusimmat