Kansanedustaja Iiris Suomela joutui uhkaavaan tilanteeseen eduskuntatalolla – mielenosoittajat ryntäsivät kohti: "Kritiikki on ok, mutta ei ole ok uhkailla"

3:20
Katso video: Kansanedustaja Iiris Suomela kertoi MTV Uutisille kokemastaan uhkailusta.

Kansanedustaja Iiris Suomela toivoo kaikilta eduskuntapuolueilta selkeää sanomaa siitä, että vihanlietsonta ja uhkailu eivät ole hyväksyttäviä tapoja kampanjoida.

Vihreiden kansanedustaja Iiris Suomela, 27, kertoo kokeneensa uhkaavan tilanteen poistuessaan eduskuntatalosta EU-elvytyspakettikeskustelun jälkeen.

– Tulin ovesta ulos ja olin kiireellä lähdössä vaalitenttiin. Sitten mielenosoittajat huomasivat minut ja ryntäsivät minua kohti huudellen kaikenlaisia solvauksia ja uhkauksia, Suomela kertaa MTV Uutiset Liven haasattelussa.

– Ajattelin, että yritän pysyä rauhallisena ja jatkan matkaa,  mutta kun jatkoin matkaa, minua lähdettiin seuraamaan ja tilanne ikään kuin vain venyi. Ihan näin uhkaaviin tilanteisiin en ole aiemmin törmännyt.

Suomelan mukaan uhkaavan tilanteen synnytti osittain se, että sama mielenosoittajajoukko oli lähettänyt aiemmin satamäärin uhkaavia viestejä.

– Se tietysti lisäsi tilanteen jännitteisyyttä. Olisin huolissani laajemmasta ilmiöstä: viimeksi maanantaina Yle uutisoi, että kuntavaaliehdokkaita jättäytyi pois vaaleista pelon takia. Näin ei pitäisi demokratiassa olla, kansanedustaja sanoo.

– Mukaan tarvitaan kaikkia, myös naisia, myös uusia ihmisia, myös vähemmistöjen edustajia. Tämä on monella tapaa uhkaava ilmiö.

"Ihmiset voivat jäädä yksin"

Iiris Suomelan mukaan kansanedustajilla tukiverkko ja turvajärjestelyt ovat kunnossa.

– Enemmän olisin huolissani vaikkapa niistä uusista ensikertalaisehdokkaista, joilla ei ole välttämättä samanlaista tukiverkkoa. Tiedän, että moni puolue on tätä yrittänyt kehittää, vihreissä tähän on esimerkiksi panostettu paljon, mutta silti ihmiset voivat jäädä yksin, Suomela muistuttaa.

– Siitä olen tosi huolissani. Me tarvitsemme uusia ehdokkaita mukaan. Me konkarit pärjäämme, mutta eniten olen huolissani uusista tulokkaista.

Suomelan mukaan ongelmaksi eduskunnassa on tällä hetkellä noussut se, että eduskunnassa on yksittäisiä kansanedustajia ja kansanedustajien avustajia, jotka ovat esittäneet uhkauksia EU-elpymispakettiin liittyen eivätkä ole suostuneet esimerkiksi koronaturvallisuusjärjestelyihin.

– Se totta kai lisää jännitettä eduskunnan seinien sisällä. Aiemmin eduskunnan hyve on ollut se, että kaikkia kunnioitetaan mielipiteestä huolimatta. Olen kyllä huolissani, jos tämä nyt murtuu.

Iiris Suomela toivoo puolueiden sanovan selkeästi, että minkäänlainen vihanlietsonta tai uhkailu eivät ole hyväksyttäviä tapoja kampanjoida.

– Ja että kaikki sitoutuisivat siihen, että varsinkin näin vaaliaikana suojataan etenkin niitä uusia ehdokkaita vihamyllytykseltä. Kritiikki on ok, on ok olla vihainen, mutta ei ole ok uhkailla.

MTV Uutisten alkuvuodesta julkaiseman kyselyn mukaan jopa yli kolmannes vastanneista kansanedustajista on kokenut uhkailua tällä vaalikaudella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja