Lentorekisteristä kiistaa: Sianlihasta kieltäytyvät voivat päätyä tarkkailulistalle

Pariisissa tapahtuneet terroriteot ovat vahvasti esillä tänään ja huomenna europarlamentissa Strasbourgissa.

Mepit keskustelevat terrorismin vastaisista toimista sekä radikalisoitumisen estämisestä. Merkittävänä ehdotuksena terrorismin torjunnassa on tiedusteluviranomaisten yhteistyön lisääminen.

Työkalupakkiin kuuluu myös lentomatkustajien rekisteri, joka mahdollistaisi esimerkiksi matkustajien ruokavalion rekisteröinnin. Niinpä esimerkiksi sianlihatonta ruokavaliota noudattavat muslimit voisivat päätyä tähän rekisteriin, jota viranomaiset hyödyntäisivät terrorismin torjunnassa.

Mielipiteitä puolesta ja vastaan

Lentomatkustajien rekisteri on ollut europarlamentissa pohdittavana jo neljä vuotta, koska osa parlamentaarikoista pitää rekisteriä ongelmallisena yksityisyydensuojan takia.

– Ihmisten elämän yksityiskohtia voidaan rekisteröidä liikaa. Esimerkiksi ruokavalio on tällainen asia, vihreiden Heidi Hautala sanoo ja olettaa, että hänen ryhmänsä ei hyväksy ehdotusta.

– Muut keinot, kuten täsmätiedustelutoiminta on paljon tehokkaampaa, hän sanoo.

Konservatiiveja edustavan EPP-ryhmän kokoomuslainen meppi Petri Sarvamaa on täysin eri linjoilla rekisteriasiassa.

– Rekisteri täytyy ottaa nopeasti käyttöön. On häpeällistä, että tätä on viivytelty niin kauan. Sitä paitsi kyse on matemaattisesta tiedustelusta, eli jos jokin asia toistuu riittävän usein, ne huomataan, Sarvamaa sanoo.

– Jos meillä on lepsu linja, seuraavissa vaaleissa valitaan äärioikeiston edustajia, hän sanoo ja kertoo vielä, että pitää vasemmiston retoriikkaa kuvottavana tässä asiassa.

Sosialidemokraatteja edustava Liisa Jaakonsaari uskoo, että rekisteri on tulossa, vaikka siihen sisältyykin ongelmia.

– Terrori-iskujen jälkeen on kypsynyt mieliala, että jotain on tehtävä. Mutta onko tällaisesta rekisteristä saatava hyöty panostukseen nähden riittävää, on sitten toinen juttu, Jaakonsaari sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja