Kansanedustajat taloustalkoisiin rahalahjoituksilla - lapset ja vähävaraiset suosikkikohteita

Lähes kaikki STT:n kyselyyn vastanneet kansanedustajat ilmoittavat osallistuvansa taloustalkoisiin, joita puhemiehistö on heille suosittanut. 

Suurin osa aikoo osallistua lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen. Näin ilmoittaa tekevänsä 65 edustajaa STT:n kyselyyn vastanneista 84:stä. Osa heistä aikoo lisäksi tehdä vapaaehtoistyötä.  

Vapaaehtoistyöhön ilmoittaa osallistuvansa kaikkiaan 26 edustajaa, tosin osa korostaa tekevänsä sitä muutenkin.  

Muutama edustaja sanoo hakevansa vapaaehtoistyöstä uusia kokemuksia ja kenttätuntumaa Arkadianmäellä käsiteltäviin asioihin. Kokoomuksen Kai Mykkänen on sopinut työskentelystä vastaanottokeskuksessa istuntotauon aikaan tammikuussa.

Hän sanoo valinneensa kohteen, jossa lyhytaikaisesta työpanoksesta on oikeasti hyötyä ja jossa oppii edustajan työn kannalta jotain oleellista.  

– Kun olen suuressa valiokunnassa, niin maahanmuuttokysymykset ovat meillä viikottain esillä. Kun näen silmästä silmään 400 maahanmuuttajaa kolmen viikon ajan, voisin oppia, mistä kotoutuminen oikein kiikastaa, Mykkänen sanoo STT:lle.  

STT:n kyselyyn taloustalkoista vastasi yhteensä 84 kansanedustajaa  
-Heistä kaikkiaan 65 ilmoittaa osallistuvansa taloustalkoisiin rahalahjoituksella  
-Näistä pelkän rahalahjoituksen tekee 45, sekä lahjoituksen että vapaaehtoistyötä 20  
-Osallistumista kokonaisuudessaan vapaaehtoistyöllä suunnittelee 6 edustajaa  
-Viikon tai kahden palkkion palauttamista Valtiokonttorille suunnittelee tai on jo tehnyt 7 edustajaa  
-Vastaajista 6 ei aio osallistua tai ei vielä tiedä tai kerro osallistumisen tapaa 

Lapset ja vähävaraiset suosikkikohteita

Kansanedustajien kukkaro avautuu herkimmin lapsille ja nuorille, veteraaneille ja vanhuksille sekä vähävaraisille. Sekä vapaaehtoistyön että lahjoitusten kohteena lasten ja nuorten liikunta saa useita mainintoja, samoin vähävaraisten perheiden joulukassit ja muut avustukset.  

Osa edustajista empii vielä osallistumista, sen tapaa tai lahjoituksen kohdetta. Esimerkiksi SDP:n eduskuntaryhmä on linjannut osallistuvansa lahjoittamalla yhteiseen kohteeseen, jota ei ole vielä päätetty.  

Eduskunnan puhemiehistö suositti pari viikkoa sitten, että kansanedustajat osallistuisivat taloustalkoisiin esimerkiksi lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen tai tekemällä vapaaehtoistyötä.  

Aiemmin suunnitelmana oli pidättää edustajien viikon palkkio kerran loppuvuonna ja uudestaan ensi vuoden alussa. Eduskunnan palkkiotoimikunta kuitenkin katsoi, että leikkausta ei tule toteuttaa esitetyllä tavalla.  

Edustajien on silti mahdollista myös palauttaa palkkionsa, vaikka asiasta ei ole annettu erityistä ohjeistusta. STT:n kyselyssä näin ilmoittaa tekevänsä tai jo tehneensä seitsemän edustajaa.  
  
”Ei todellinen keino”  
  
Kaikki edustajat eivät pidä puhemiehistön keinovalikoimaa oikeana.   
Vasemmistoliiton Kari Uotila sanoo lahjoittavansa ja tekevänsä vapaaehtoistyötä muuten, mutta näistä talkoista hän ei innostu.

Uotilan mielestä hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen turvaamista ei voida jättää hyväntekeväisyyden ja talkoohengen varaan.  

– Hyvätuloisten tapa osallistua taloustalkoisiin on progressiivinen tuloverotus, ja vielä mieluummin niin, että kaikki tulot olisivat samalla viivalla, niin pääoma- kuin ansiotulotkin.  

Taloustalkoisiin osallistuvistakin osa kritisoi ehdotettuja keinoja huomauttaen, etteivät ne ole todellinen keino leikata valtion kustannuksia.  

Toiset edustajat taas korostavat tekojen symboliarvoa tilanteessa, jossa säästöt ja leikkaukset kohdistuvat muihinkin.  

– Jos hyväosaiset eivät voi selkeästi näyttää että osallistuvat, voi leikkauksien oikeudenmukaisuus vaarantua, sanoo keskustan Anne Kalmari.  

Hän aikoo tukea kotikuntansa veteraanien siivouspalvelua parin viikon kansanedustajapalkkion verran.  

– Silloin summa on samaa tasoa keskimäärin kuin muillakin, kun kahden viikon palkka lähtee.  

Lue myös:

    Uusimmat