Eläkeputkesta halutaan pitää kiinni: MTV:n kysely paljastaa SDP:n piiripäättäjien nihkeyden valtiovarainministeriön ehdotuksiin saada 60 000 työllistä lisää

SDP:n kenttä suhtautuu nihkeästi esitettyihin työllisyystoimiin 1:54
Näin SDP:n kenttäväki suhtautuu ehdotettuihin työllisyystoimiin – katso uutisjuttu aiheesta.

Valtiovarainministeriön ehdottamat työllisyystoimet eivät saa tukea SDP:n piiripäättäjiltä. 

MTV:n kyselyyn vastanneista SDP:n piiripäättäjistä yli puolet pitää eläkeputken rajoittamista ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista huonoina työllisyyskeinoina. Kyselyyn vastasi 90 SDP:n piirihallitusten jäsentä.

Valtiovarainministeriö (VM) julkaisi elokuussa ehdotuksen työllisyystoimista, joilla Suomeen saataisiin 60 000 työllistä lisää. VM ehdotti muun muassa luopumista varhaiseläkkeisiin johtavista väylistä eli niin sanotusta eläkeputkesta sekä ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista siten, että sen enimmäiskesto kasvaisi työssäolon pituuden mukaan.

MTV:n kyselyyn vastanneista piiripäättäjistä eläkeputken rajoittamista pitää erittäin tai melko huonona keinona kaksi kolmasosaa vastaajista. Joka kuudes pitää eläputken rajoittamista neutraalina ja vastaavasti joka kuudes melko hyvänä keinona.

– En pitäisi eläkeputken rajoittamista oikeana keinona tällä hetkellä. Se rankaisee heitä, jotka ovat menettäneet kriisin takia työpaikkansa. Parempia keinoja ovat esimerkiksi koulutukseen ja vihreisiin investointeihin ja teollisuuteen panostaminen, arvioi SDP:n Varsinais-Suomen piirihallituksen jäsen Ville Kurtti.

– Ensisijaisesti pitäisi vahvistaa työsuhteen turvaa eikä antaa keppiä heille, jotka ovat heikossa asemassa, sanoo SDP:n Helsingin piirihallituksen jäsen Tiina Rytky.

VM on perustellut eläkeputken poistoa sillä, että Suomessa yli 55-vuotiaiden työllisyys on muita Pohjoismaita heikompi. Eroa esimerkiksi Ruotsiin on VM:n mukaan 16 prosenttiyksikköä.

Työttömyysturvan porrastaminen ei saa kannatusta

Valtiovarainministeriö ehdottaa myös työttömyysturvan porrastamista siten, että sen enimmäiskesto kasvaisi työssäolon pituuden mukaan. Keinoa pitää melko huonona tai erittäin huonona keinona hieman yli puolet vastanneista piiripäättäjistä.

– Työttömyysturvan porrastaminen rankaisee ihmisiä asioista, joihin he eivät itse pysty vaikuttamaan. Panostaisin koulutukseen ja henkilökohtaisiin tukeen ja palveluihin, Kurtti arvioi.

– Näen huonona kaikki toimet, joissa leikataan työttömyysturvaa. Lisäisin mielummin määrärahoja TE-toimistoille, arvioi Rytky.

Työttömyysturvan porrastamista pitää hyvänä keinona joka neljäs kyselyyn vastanneista piiripäättäjistä. Loput suhtautuvat ehdotukseen neutraalisti tai eivät osaa sanoa kantaansa. 

Eläkeläisten verotuksen uudistaminen jakaa piiripäättäjiä

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) on ehdottanut eläkeläisten verotuksen uudistamisesta niin, että eläkkeellä tehtävä työ ei vaikuttaisi eläkkeen verotukseen.

Ehdotusta kannattaa hieman alle puolet piiripäättäjistä.

– Hyvin, hyvin varovainen ehkä. Pitää katsoa, mitä se käytännössä pitäisi sisällään. Tämä voi tulla julkiselle taloudelle kalliiksi ja vaikuttavampia keinoja voivat olla esimerkiksi panostukset varhaiskasvatukseen, sanoo Rytky.

Kolmannes ei kannata Vanhasen ehdotusta ja loput ei osaa arvioida kantaansa.

MTV:n kyselyyn vastasi 90 henkilöä. Kyselyn toteutti MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy 15.–20. elokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat