Vihreiden kannabiskanta kirvoitti kipakan somekeskustelun: "Ulkona realismista", "Nykylainsäädäntö sortaa huumeongelmaisia"

Mitä Vihreiden puoluekokouksesta jäi käteen? Politiikan toimittaja perkaa kokouksen annin 12:21
Video: Mitä Vihreiden puoluekokouksesta jäi käteen? Politiikan toimittaja perkaa kokouksen annin.

Vihreät äänesti tänään puoluekokouksessaan kannabiksen myynnin sallimisesta ja kieltolain kumoamisesta. Tiukassa äänestyksessä puoluekokous päätti puoltaa ehdotusta äänin 183–181.

Äänestystulos on kirvoittanut paljon keskustelua poliittisten päättäjien ja kansalaisten keskuudessa. 

Vihreiden puoluehallituksen jäsen Perttu Jussila perusteli kokouksen kantaa humaanimmalla päihdepolitiikalla. Hänen mukaansa nykylainsäädäntö sortaa huumeongelmaisia.

– En keksi asiaa, joka kiinnostaisi vähemmän kuin kannabiksen viihdekäyttö. Okei, autourheilu on hyvä haastaja. Itselleni kieltolain kumoamisessa ei ole kyse siitä, että joku voi pössytellä laillisesti. Kyse on siitä, että se on olennaista kohti humaanimpaan päihdepolitiikkaan, hän kirjoitti. 

Kokoomuksen kansanedustajan Arto Satosen mukaan vihreät ovat "ulkona realismista".

– Vihreiden mukaan kannabiksen hallussapito, valmistus, käyttö ja myynti pitäisi laillistaa. Coloradossa johti siihen,että kannabiksen vaikutuksen alaisena tapahtuneiden onnettomuuksien määrä lähes tuplaantui. Jälleen osoitus, että Vihreät ovat ulkona realismista! Satonen tviittasi. 

Myös kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen otti kantaa asiaan. 

– On huolestuttavaa, että #sisäministeriö- salkkua kantava puolue #vihreaet ehdottaa #kannabis käytön, hallussapidon ja jopa myynnin laillistamista. Eikö ministeri Ohisalo ole kuunnellut alaisensa #poliisi hallinnon varoituksia sen seurauksista? Väärä signaali! 

 

Kokoomusnuorista sen sijaan vihreiden kannalle löytyi tukea. 

– Kannabis ei ole mitenkään rinnastettavissa oikeasti vaarallisiin huumeisiin esim. heroiiniin. Porttiteoria on aivan täydellistä humpuukia, ja laillistaminen ei tosiaankaan johtaisi muuhun kuin turvallisempaan ja säädeltyyn kannabiksen käyttöön verotulojen kera, Tampereen kokoomusnuorten puheenjohtaja Martti Paldanius tviittasi. 

Arvostelijoiden joukossa yksi argumentti oli kannabiksen kasvatuksen ilmastovaikutukset. Tästä huomautti muun muassa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä

– Ovatko vihreät huomioineet, että kannabiksen hiilijalanjälki on korkea ja ympäristövaikutukset merkittävät? Yhdysvalloissa on paljonkin tutkittu asiaa. Joko on aloite pössyttelyn hiilikompensaatiosta vetämässä? Purra kirjoitti. 

– Oletteko #vihreät tienneet, että kannabiksen hiilijalanjälki on sitten valtaisa? Se voi olla jopa >2000 CO2 ekv/kg. Yksi jointti tuottaa siis päästöjä yhtä paljon kuin 4 litraa olutta. Eikö ole vähän kaksinaismoralistinen siis linjauksenne? Olut kun on selkeästi ilmastopäihde, Kärnä veisteli. 

Psykiatri Tapani Vuola kertoi toivovansa, että kannabiksen käyttö dekriminalisoitaisiin eli siitä ei rangaistaisi. 

– Psykiatrina toivon asteittaista etenemistä, toimenpiteiden vaikutuksen seuraamista sekä riittäviä kynnyksen päihdepalveluja sekä riittäviä mielenterveyspalveluja nuorille (ja toki aikuisillekin). Kriminalisaatio on turhaa, mutta #kannabis on myös riski skitsofrenialle, hän kirjoitti. 

Lue myös:

    Uusimmat