Kansanedustaja Kärnä vaatii oikeuskansleri Pöystin eroa: ”Ei selkeästi ymmärrä omaa rooliaan”

Keskustan kansanedustaja aikoo vaatia oikeuskanslerin eroa, jos tämä ei itse eroa tehtävästään.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) kehottaa oikeuskansleri Tuomas Pöystiä arvioimaan kriittisesti omaa asemaansa ja tekemään tarvittavat johtopäätökset. Kärnän mukaan Pöystin toiminnasta on tullut viime aikoina julkisuuteen sen tasoisia tietoja, että hänen uskottavuutensa on mennyt.

– Luottoni oikeuskanslerin kykyyn hoitaa enää tehtäviään on sama kuin poromiehen luotto kevätauringon paahtamaan mustaan Ounasjoen jäähän. Oikeuskansleri on itse jyrkästi kiistänyt osallistuvansa hallituksen lainvalmisteluun, mutta julkisuuteen tulleet sähköpostiviestit kertovat päinvastaista. Pidän myös hämmentävänä, että oikeuskansleri on selkeästi pyrkinyt ohjaamaan pääministeriä hänen julkisissa esiintymisissään. Kun tähän soppaan lisätään vielä oikeuskansleri Pöystin osuus VTV:n pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin nimityksessä, ollaan vakavassa tilanteessa, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Suunnitelee muistutusta

Hän katsoo, että maan ylimmän laillisuusvalvojan tulisi erota.

– Katson että Pöystin tulisi erota tehtävästään. Jos hän ei tätä tee, niin sitten hänelle tulisi antaa potkut. Seuraan tilannetta tarkasti ja mikäli mitään ei tapahdu, tulen tekemään perustuslakivaliokunnalle muistutuksen oikeuskanslerista, jossa vaaditaan hänen erottamistaan, Kärnä kirjoittaa.

– Muistutuksen tekemiseen vaaditaan 10 kansanedustajaa ja olen aivan varma, että heitä löytyy eduskunnasta huomattavasti tätä enemmän. On erittäin vakava tilanne, että maan ylin laillisuusvalvoja ei selkeästi ymmärrä omaa rooliaan.

Tuomas Pöysti kertoi lauantaina STT:lle, ettei aio vastaisuudessa osallistua hallituksen valmisteleviin neuvotteluihin. Julkisuudessa on tällä viikolla puitu Pöystin sähköposteja, joissa hänen tulkittiin neuvoneen pääministeriä lakitekstin kirjoittamisessa ja esityksen viestinnässä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja