"Johtajan vastuuta ei voi kiertää juridisilla ilmaveiveillä tai alaisten syyllistämisellä" – Eduskunnassa yksimielisiä puheenvuoroja Yli-Viikarin irtisanomisesta

MTV Uutiset Live Logo LIVE
Keskustelu on tällä hetkellä käynnissä MTV Uutiset Livessä.

Eduskunta päättää käynnissä olevassa täysistunnossaan siitä, irtisanotaanko Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) hyllytetty pääjohtaja Tytti Yli-Viikari virastaan.

Keskustelua on käyty jo reilu tunti, ja keskustelu vaikuttaa olevan hyvin yksimielistä. Puheenvuoroissa riippumatta puolueesta on toinen toisensa jälkeen todettu, että muuta vaihtoehtoa ei ole kuin yhtyä eduskunnan kansliatoimikunnan esitykseen Yli-Viikarin irtisanomisesta.

Keskustelun asiasta aloitti tarkastusvaliokunnan jäsen Pauli Kiuru (kok.). Hän kertoi olettaneensa, että asian käsittelyyn riittäisi 2–3 viikkoa, mutta siihen ei riittänyt edes neljä kuukautta.

Historiallinen tilanne

Kiurun mukaan selvityksessä on tarvittu yli 60 asiantuntijalausuntoa, perustuslakivaliokuntaa ja kansliatoimikuntaa, ja lainsäädännöstäkin on löytynyt aukkoja.

–  Byrokratia jauhaa välillä tuskastuttavan hitaasti. Eduskunta ei ole koskaan aikaisemmin irtisanonut nimeämäänsä virkamiestä. Oikeusvaltiossa pitää olla yksityiskohtien kanssa tarkkana, ja se vie aikaa, Kiuru sanoi.

Hänen mielestään on kuitenkin hienoa, että erottamisasia saadaan päätökseen ennen eduskunnan istuntotaukoa.

Yli-Viikari: Perusteita ei ole 

Eduskunnan kansliatoimikunta päätti eilen esittää Yli-Viikarin irtisanomista. Yli-Viikari puolestaan katsoi STT:lle toimittamassaan tiedotteessa, ettei selkeitä juridisia perusteita hänen irtisanomiselleen ole.

–  Kaikki ei ole juridiikkaa. Johtajan vastuuta ei voi kiertää juridisilla ilmaveiveillä tai alaisten syyllistämisellä. Mahdollisissa eturistiriidoissa tärkeintä ei ole se, miltä itsestä tuntuu vaan se, miten muut näkevät tilanteen, Kiuru sanoi.

Hän muistutti VTV:n olevan valtiontalouden omatunto.

–  Henkilökunta on joutunut sietämättömään tilanteeseen. Organisaatiomuutos ja työhyvinvointi olisivat edellyttäneet pääjohtajalta joukkojensa keskellä olemista, halua kuunnella, olla läsnä ja näyttää suuntaa. Yli 300 matkavuorokautta viiden vuoden aikana osoittaa piittaamattomuutta henkilökunnasta.

"Rapautunut luottamus viraston toimintaan palautettava"

Vasemmistoliiton Katja Hänninen totesi, että asia on monin tavoin vakava ja tarkastusvaliokunnan mietintö on painava.

–  Olennaista on, että rapautunut luottamus viraston toiminaan palautetaan. Näin turvataan myös asiasta ja pääjohtajan toiminnasta huomattavasti kärsineen viraston henkilöstön tärkeän työn edellytykset ja työhyvinvointi, hän totesi.

Tarkastusvaliokunnan varapuheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) totesi, että VTV tekee erittäin tärkeää työtä, ja siksi kohu ja negatiivinen mediajulkisuus on ollut hänelle ja monelle muulle viraston kanssa paljon tekemisessä olevalle järkytys.

–  Valitettavaa on, että luottamus tarkastusvirastoon valtionhallinnon ylimpänä ulkoisena tarkastajana on horjunut.

Hännisen mukaan koko vyyhdestä on otettava opiksi.

–  Hyvän hallinnon ja periaatteiden toteutumista ja viranomaistoiminnan uskottavaa valvontaa on edelleen kehitettävä paitsi valtiontalouden tarkastusvirastossa myös laajemmin julkisessa hallinnossa.

Myös poliisi tutkii

Eduskuntakäsittelyn pohjana ovat kansliatoimikunnan lausunnon lisäksi tarkastusvaliokunnan mietintö ja eduskunnan tilintarkastajien tilintarkastuskertomus VTV:n taloudenhoidosta.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta linjasi toissa viikolla, että Yli-Viikarin toiminta on merkittävällä tavalla heikentänyt luottamusta viraston toimintaan. Valiokunta kiinnitti huomiota muun muassa pääjohtajan laskutukseen liitettyjen matka-asiakirjojen puutteellisuuteen ja yksittäisiin laskutusepäselvyyksiin.

Lisäksi poliisi tutkii Yli-Viikarin toimia lentopisteisiin ja tämän tekemään työsopimukseen liittyen. Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin, joista häntä epäillään.

Lue myös:

    Uusimmat