Kansanedustaja ja poliisi Marko Kilven Facebook-tili hakkeroitiin, luottokortilta katosi tuhansia: "Tilille marssittiin sisään kuin hollitupaan"

Kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilven Facebook-tilille murtauduttiin, minkä kautta tekijät pääsivät käsiksi myös hänen luottokortteihinsa. Kilpi kertoi asiasta perjantaina Facebookissa.

Kilpi kertoo MTV:lle heränneensä kuukausi sitten aamulla siihen, että puhelimeen oli tullut ilmoitus Facebook-tilin salasanan vaihdosta ja sisäänkirjautumisesta vieraalla laitteella.

Pian kävi ilmi, että hänen tililleen oli murtauduttu ja tekijät olivat vaihtaneet salasanat. Hän yritti palauttaa salasanaa, mutta hakkerit olivat vaihtaneet myös tiliä hallinnoivan sähköpostiosoitteen. Palautuspyynnöt menivät siis suoraan hakkereille.

Myös dekkarikirjailijana tunnettu Kilpi oli liittänyt tiliinsä luottokortteja. Facebook vaatii luottokorttitietoja esimerkiksi sponsoroitujen julkaisujen ja mainosten luomiseen.

Yön aikana luottokorteilla oli ehditty tehdä veloituksia yli 2000 eurolla ennen kuin kortit saatiin suljettua.

Ongelmat eivät päättyneet siihen. Kilpi kertoo, ettei saanut Suomen Facebook-tuesta apua tilanteeseensa. Jo tukeen yhteyden saaminen oli vaikeaa, sillä hänellä ei ollut käytössään Facebook-tiliä.

Kyberturvallisuuskeskuksen avulla Kilpi sai yhteyden Ruotsin Facebook-tukeen, jossa asiaa alettiin selvittää. Kesti kuitenkin yli kaksi viikkoa, ennen kuin Kilpi sai tilin takaisin hallintaansa.

"Odotan tulevia aikoja pelonsekaisesti"

Kilpi kertoo vaihtaneensa salasanansa useaan kertaan juuri ennen hyökkäystä, sillä oli saanut ilmoituksia tuntemattomista sisäänkirjautumisyrityksistä. Hänellä oli myös kaksinkertainen todennus käytössä.

– Vaikka tietoturvallisuus piti olla hyvällä tasolla, tilille marssittiin sisään kuin hollitupaan ja sen jälkeen apua ei tunnu tulevan oikein mistään, Kilpi totesi Facebook-julkaisussaan.

Kilpi kertoo tehneensä asiasta rikosilmoituksen. Kilpi on ammatiltaan myös poliisi, ja arvioi tekijöiden kiinnijäämisen olevan epätodennäköistä.

Hänen mukaansa Kyberturvallisuuskeskus ilmoitti asiasta myös suojelupoliisille, sillä hakkerointi oli kohdistunut kansanedustajaan.

Kilven mukaan Facebook-tili ei ollut missään yhteydessä hänen työsähköpostiinsa, eivätkä mitkään kansanedustajan työhön liittyvät tiedot vaarantuneet.

Kilpi muistuttaakin tietoturvan tärkeydestä.

– Kyberrikollisuus kehittyy valtavaa vauhtia ja meillä täällä vastapuolella on melkoinen kiire pysyä mukana ja torjua sitä. Mitä enemmän ollaan riippuvaisia digitaalista, sitä enemmän sitä käytetään väärin. Oma kokemuksen perusteella odotan tulevia aikoja pelonsekaisesti.

Video: Näin tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen kertoo kohtaamisistaan verkkorikollisten kanssa

2:56

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja