Kansanedustaja ehdottaa tuntiperusteista päivähoitomaksua: ”Kaikki kunnat voisivat ottaa käyttöön”

Annika Saarikko ehdottaa tuntiperusteista päivähoitomaksua 8:18

Monet vanhemmat haluaisivat pitää lapsia päivähoidossa vain osa-aikaisesti ensimmäisten vuosien ajan. Annika Saarikko helpottaisi tätä tuntiperusteisella päivähoitomaksulla.

Pienten lasten vanhempien osa-aikaista paluuta töihin tulisi helpottaa, toteaa keskustan kansanedustaja Annika Saarikko Huomenta Suomen Omat rahat -ohjelmassa.

Saarikko kertoo saaneensa mielikuvat, että vanhemmat palaisivat usein mielellään osa-aikaisesti töihin ennen kuin lapsi on kouluikäinen, mutta tätä ei pidetä taloudellisesti kannattavana.

Tällä hetkellä päivähoito maksaa ensimmäisestä lapsesta 300 euroa kuussa.

– Pohjois-Karjalassa käytössä tuntiperusteinen päivähoitomaksu. Ei ole lainsäädännöllisiä syytä, miksi kaikki eivät voisi ottaa käyttöön tätä.

Annika Saarikko ehdottaa tuntiperusteista päivähoitomaksua 8:18

Tuntiperustaisessa päivähoitomaksussa on kaksi ongelmaa. Kaikkien työnantajat eivät ole valmiita tarjoamaan osa-aikaista työtä ja se järjestely vaikeuttaisi päiväkodin resursointia.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen huomauttaa, että on vaikeampaa pohtia, kuinka monta hoitajaa kunakin päivänä tarvitaan, jos lapset ovat päiväkodissa vaihtelevan ajan.

– Mitä enemmän on vaihtelua siinä, miten paljon lapsia, niin vaikeampaa suunnitella, kuinka paljon hoitajia tarvitaan. 

Lue myös:

    Uusimmat