Järjestöt huolestuivat: Vanhempia voidaan jymäyttää päivähoitopaikan valinnassa

Lapsi- ja opetusalan järjestöt ovat huolissaan, että kunnat voivat jymäyttää lasten vanhempia hoitopaikan valinnassa.  

Uudessa laissa varhaiskasvatus on määritelty väljästi. Siksi järjestöt pelkäävät, että moninainen kerhotoimintakin voidaan lukea varhaiskasvatukseksi ja työttömien lapsille tarjotaan kerhotoimintaa pedagogisen päiväkotitoiminnan sijaan. 

– Usein unohdetaan, että päiväkodilla on pedagoginen tehtävä. Mikä tahansa leikki ei korvaa sitä, sanoo Kaisu Muuronen Lastensuojelun Keskusliitosta.  

Myös Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Suomen Vanhempainliitto ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto ovat huolissaan asiasta.  OAJ:n erityisasiantuntija Ritva Semi muistuttaa, että laadukkaasta varhaiskasvatuksesta hyötyvät erityisesti huonompiosaisten perheiden lapset. Hyvä varhaiskasvatus on tutkimusten mukaan parhaimpia keinoja ennaltaehkäistä lasten ongelmia.  

– Päivähoito-oikeuden rajaaminen voi esimerkiksi hankaloittaa lasten mahdollisuutta solmia ystävyyssuhteita.  

Järjestöt ovat laatineet vanhempien avuksi laatumittarin, jolla voi selvittää, täyttääkö tarjottu palvelu varhaiskasvatuksen minimivaatimukset. Näitä ovat esimerkiksi päiväkotien ryhmäkoot.  

Kunnat pohtivat vielä rajauksia  

Lainmuutoksen takia lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta enää 20 tuntia viikossa, jos vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti.  

Liitot kartoittavat nyt, mitkä kunnat aikovat rajata lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta. Ainakaan Helsinki ja Tampere eivät rajaa oikeutta. Iso osa kunnista ei ole vielä tehnyt päätöksiä.  

Liittojen mukaan asuinpaikka ei saisi vaikuttaa siihen, millaista päivähoitoa lapsi saa.

– Osa kunnista on arvioinut, että muutoksesta aiheutuvat hallintokulut ovat suuremmat kuin mahdolliset säästöt, minkä vuoksi rajaukset on jätetty tekemättä, sanoo MLL:n johtava asiantuntija Esa Iivonen.  

Liitot kritisoivat laskelmia, joiden perusteella rajaukset on tehty. OAJ:n Semin mukaan julkisessa keskustelussa esillä olleet väitteet laiskottelevista vanhemmista, jotka hyväksikäyttävät päivähoitoa, ovat harhaanjohtavia.  

– Harva rajauksen kohteena olevista vanhemmistakaan pitää lastaan koko päivää hoidossa.  

Lue myös:

    Uusimmat