Mainos

Vapaat aukioloajat lisäävät vuorohoidon tarvetta – "Osa kunnista ei pysty tarjoamaan öisin ja viikonloppuisin"

Lasten vuoropäivähoidon tarpeen arvioidaan lisääntyvän lähivuosina. Ilta-, yö- ja viikonloppuaikoihin ajoittuva hoidontarve kasvaa, kun aukioloajat laajenevat eri aloilla.

Vuorohoidon hankaluuksiin ovat törmänneet esimerkiksi kaupan alan työntekijät sen jälkeen, kun kauppojen aukioloajat vapautuivat vuoden 2016 alussa.

Kaikissa kunnissa lasten varhaiskasvatuspalvelut eivät ole pystyneet vastaamaan vuorotöitä tekevien hoitotarpeisiin, selviää ammattiliitto Pamin kaupan alan työntekijöille suunnatussa kyselyssä.

– Vastaajien mukaan osa kunnista ei pysty tarjoamaan vuorohoitoa öisin ja viikonloppuisin, vaikka sitä työvuorojen takia tarvittaisiin, sanoo vuorohoidosta lisensiaattitutkimusta tekevä ammattiliitto Pamin sosiaalipolitiikan asiantuntija Egëzona Kllokoqi-Bublaku.

Kllokoqi-Bublakun mukaan vuorohoidon saatavuutta voisi parantaa esimerkiksi kuntien välisellä yhteistyöllä. Hoitopaikka voisi esimerkiksi järjestyä asuinkunnan sijaan työssäkäyntikunnasta.

Tutkijan mukaan olisi syytä keskustella myös siitä, voisiko vastuu vuorohoidon järjestymisestä kuulua osittain vuorotyötä teettäville työnantajille.

Vuorohoidon parempaa saatavuutta ja kuntien yhteistyötä vaatii myös työnantajajärjestö EK, jonka mukaan lastenhoidon heikko saatavuus voi muodostaa kannustinloukkuja vuorotyötä tekeville.

Vuonna 2016 kunnallisessa vuorohoidossa oli noin 15 000 lasta eli noin seitsemän prosenttia kaikista varhaiskasvatuksen piirissä olleista lapsista, kertoo THL:n kolmen vuoden välein päivitettävä tilasto.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.