Kansallismieliset pikkupuolueet nousussa Euroopassa

Poliittisten valtasuhteiden uskotaan pysyvän suunnilleen ennallaan Euroopan parlamentissa vaalien jälkeenkin. Suurimpana ryhmänä jatkaa todennäköisesti konservatiivit eli keskusta-oikeistolainen EPP-ED-ryhmä, johon Suomesta kuuluvat Kokoomuksen mepit. Toiseksi suurimman ryhmän aseman säilyttänee sosialistien ja sosialidemokraattinen ryhmä PES, jossa Suomen demarit istuvat.

Konservatiiveilla on nyt 37 prosenttia ja sosialisteilla 28 prosnettia parlamentin paikoista.

Laimea äänestysinto nostaa ääriryhmiä

Äänestysinnon ennakoidaan jäävän Euroopassa ennätysalhaiseksi. Se ei ole yllätys, sillä äänestäneiden määrä on laskenut EU-vaaleissa kerta kerralta. Kun ensimmäisissä vaaleissa vuonna 1979 äänestysprosentti oli 62, viime vaaleissa vuonna 2004 päästiin enää reiluun 45 prosenttiin. Suomessa jäätiin keskiarvoa alemmas eli 41 prosenttiin.

Kiinnostuksen puute tarjoaa hedelmällisen maaperän ääriryhmille, jotka houkuttelevat äänestäjiä ulkomaalaisvastaisuudella sekä EU-kielteisyydellä.

Hollannin vaalitulos on jo selvillä. Siellä vain 36,5 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä. Äärioikeistolainen Vapauspuolue sai 17 prosenttia äänistä ja toiseksi eniten paikkoja. Hollanti julkisti vaalituloksen heti vaalipäivänsä jälkeen vastoin EU:n sääntöjä.

Libertas ja Soini

Mielenkiinnolla odotetaan, syntyykö parlamenttiin uusi Libertas-ryhmä. Se imee voimansa EU:ta uudistavan Lissabonin sopimuksen vastustamisesta. Sen johtohahmo on irlantilainen Declan Ganley, jonka ennustetaan mielipidemittausten pohjalta pääsevän parlamenttiin.

Libertas-ryhmällä on ehdokkaita Irlannin lisäksi useissa muissa maissa. Lisäksi Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on kertonut, että Libertaksesta tulee hänen poliittinen kotinsa, jos Libertas ja Soini parlamenttiin pääsevät.

Seitsemännet EU-vaalit

EU-vaaleissa on kaikkiaan yli 375 miljoonaa äänioikeutettua. Viimeiset äänestyspaikat sulkeutuvat klo 23 Suomen aikaan.

Vaaleissa valitaan kaikkiaan 736 edustajaa Euroopan parlamenttiin. Suurin EU-maa Saksa saa nimetä 99 edustajaa, ja pienin EU-maa Malta 5 meppiä. Suomalaisia valitaan 13.

Katso Helena Petäistön juttu Brysselistä (Seitsemän uutiset 7.6.2009)

Lue myös:

    Uusimmat