Kansallisbaletti luottaa kotimaiseen tuotantoon

Kansallisbaletti avasi tänään kevätkautensa kolmella kotimaisella nykybaletilla. Tero Saarisen Samalle aaltopituudelle ja Sami Saikkosen Petrolitaivas olivat kantaesityksiä. Kolmantena teoksena nähtiin Kenneth Kvarnströmin muutaman vuoden takainen Verienkeli.

Baletinjohtaja Jorma Uotinen korostaa nykytanssin keskeistä sijaa Kansallisbaletin uudelle vuosituhannelle katsovassa ohjelmistossa. Välttämättömyytenä hän pitää kotimaisten koreografioiden esittämistä. Näistä muodostuu Kansallisbaletin kantaohjelmisto.

Saarinen, Saikkonen ja Kvarnström ovat kaikki samaa ikäpolvea. Heistä Saarinen ja Kvarnström ovat tehneet kansainvälistä uraa. Saikkonen tulee julkisuuteen Kansallisbaletin tanssijoiden omasta työpajasta. Hän näyttää nyt ensimmäistä kertaa osaamistaan oopperan suurella näyttämöllä.

Uotiselle kolmikko on tuttu. Hän kertoo seuranneensa kunkin uraa aivan alusta lähtien. Yhteiseksi nimittäjäksi kolmikon teoksissa Uotinen nimeää niukkuuden estetiikan. Tämä linja näkyy kaikissa töissä, vaikka ne liikekieleltään ovatkin erilaisia. Jokainen tuottaa hyvin erilaista liikemateriaalia, leimallista ja persoonallisesti tunnistettavaa, selventää Uotinen. Kaikki he pitäytyvät omaleimaisessa tyylissään, siksi tulos ei ole haljua eikä mitäänsanomatonta.

Musiikki ja koreografia käsi kädessä

Tero Saarinen ja Sami Saikkonen valmistivat teoksensa yhteistyössä säveltäjien kanssa. Saarinen tunnustaa nyt uskaltautuneensa ensimmäisen kerran tämäntapaiseen työskentelyyn. Riku Niemi sekä sävelsi että johtaa uutuuden. Molemmat kertovat yhteistyön sujuneen hauskasti ja kevyesti. Kumpaakin yhdisti minimalismi ja siltä pohjalta asiat loksahtivat paikoilleen. Tanssijoita koreografiassa on kaksi: Nina Hyvärinen ja Kimmo Sandell. Hyvärisen virkavapaa päättyy varsinaisesti syksyllä. Sandellin kanssa Saarinen tahtoi työskennellä ennen tämän jäämistä eläkkeelle. Teoksen visualisointi on Saarisen ja valoista vastaavan Mikki Kuntun käsialaa.

Sami Saikkosen säveltäjäkumppanina oli oululainen Jouni Kesti. Saikkosen aiheesta valmistui ensin musiikki, johon koreografi suunnitteli liikekielen. Riku Niemi johtaa myös tämän teoksen. Petrolitaivaan näyttämökuvan ja puvut on suunnitellut Markku Hakuri. Baletissa on mukana parikymmentä tanssijaa. Määrä oli Saikkoselle melkoinen haaste. Nyt kantaesitetty Petrolitaivas on Saikkosen neljäs työ Kansallisbaletille.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat