Hirmuhelle koettelee Intiaa ja Pakistania, lämmintä ollut jopa 46 astetta – "Jos jo nyt on näin kuuma, mitä tapahtuu myöhemmin kesällä?"

Äärimmäinen ja aikainen helleaalto koettelee edelleen suurta osaa Intiasta ja Pakistanista 0:26
Äärimmäinen ja aikainen helleaalto koettelee suurta osaa Intiasta ja Pakistanista

Noin kymmenesosa maailman väestöstä on parhaillaan vakavan helleaallon kourissa, kun äärimmäinen kuumuus koettelee suurta osaa Intiasta ja Pakistanista. Helleaalto piinaa etenkin Intian keski- ja koillisosia sekä Pakistanin itäosia.

Intian pääkaupungissa Delhissä lämpötila kohosi sekä perjantaina että eilen lauantaina 43 asteeseen. Yli 40 asteen lämpötiloja on mitattu myös esimerkiksi Pakistanin toiseksi suurimmassa kaupungissa Lahoressa.

Intiassa on paikoin mitattu korkeimmat keskilämpötilat sitten tilastoinnin alun – liki 46 astetta. 

Hirmuhelle saapui normaalia aiemmin

Vaikka Etelä-Aasiassa on totuttu lämpöaaltoihin, saapui hirmuhelle tänä vuonna paljon normaalia aikaisemmin. 

Tavallisesti Intiassa koetaan helleaaltoja touko- ja kesäkuussa. 

Nyt jo maaliskuu oli poikkeuksellisen lämmin, sillä päivän ylimpien lämpötilojen keskiarvo oli korkein 122 vuoteen. Nyt joillain alueilla kärsitään viikkoja kestäneen kuumuuden ja kuivuuden seurauksista.

Korkeat lämpötilat ovat muun muassa lisänneet energian kulutusta Intiassa ja Pakistanissa, kun esimerkiksi ilmastointilaitteet ovat olleet kovassa käytössä. Nyt hiilivarastot ovat paikoin tyhjinä, mikä on johtanut laajoihin sähkökatkoksiin.

Nälähätää, sulava ikiroutaa ja pakolaisuutta – näin ilmastonmuutos näkyy ympäri maailmaa 4:22
Katso myös: Nälänhätää, sulava ikiroutaa ja pakolaisuutta – näin ilmastonmuutos näkyy eri puolilla maailmaa

Merkittäviä seurauksia koko globaalille ruokahuollolle?

Kuumuuden lisäksi väestöä piinaa kuivuus. Suurkaupunki Kolkatassa ei ole satanut lähes 60 päivään, mikä on pisin kuiva kausi tällä vuosituhannella. Julkisissa liikennevälineissä matkustajille on alettu jakaa glukoosivettä lukuisten lämpöhalvaustapausten takia.

Kuivuus on aiheuttanut myös laajoja metsäpaloja esimerkiksi Pohjois-Intiassa Himachal Pradeshin osavaltiossa. Pakistanin pohjoisosassa viranomaiset pelkäävät kuumuuden aiheuttavan syöksytulvia, kun lumi ja jää sulavat ennätyksellisen nopeasti. 

Kuivuuden seurauksena myös vehnäsadot ovat jäämässä normaalia pienemmiksi, millä voi olla merkittäviä seurauksia koko globaalille ruokahuollolle.

Juurisyynä ilmastonmuutos

Poikkeuksellisen helleaallon taustalla on asiantuntijoiden mukaan paikallisia ilmakehän ilmiöitä, mutta juurisyy löytyy ilmastonmuutoksesta.

Intiassa on tavallisesti koettu tällaisia lämpötiloja huhtikuussa noin kerran 50 vuodessa, mutta nyt tahti on kiihtynyt, ja vastaaviin lukemiin ylletään jo joka neljäs vuosi. Sen lisäksi, että helleaaltoja tulee tiuhempaan, ne myös kestävät aiempaa pidempään.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n mukaan Intia kuuluu niihin maihin, joiden odotetaan kärsivät eniten ilmastokriisin seurauksista.

Edes yö ei tuo helpotusta

Kuumuudesta kärsii erityisesti köyhä väestö, jolla ei yleensä ole käytössä ilmastointia. Moni köyhä intialainen myös tekee töitä ulkoilmassa.

– Köyhillä on vähemmän resursseja viilentymiseen sekä myös vähemmän vaihtoehtoja pysytellä sisätiloissa piilossa kuumuudelta, sanoo BBC:lle intialaistutkija Chandni Singh, joka on jäsenenä IPCC:ssä.

Tilannetta pahentaa se, että esimerkiksi Delhissä lämpötilat eivät tällä hetkellä laske yölläkään paljoa alle 30 asteen. Keho ei tällöin ehdi kunnolla toipua päivän kuumuudesta.

Biharin osavaltiossa Intiassa viranomaiset ovat määränneet koulut suljettaviksi kello 10.45 mennessä, eikä ihmisille suositella oleskelua ulkoilmassa puolenpäivän jälkeen.

Pakistanin Lahoressa perheet kerääntyivät perjantaina viilentämään itseään kaupungin kanavissa.

– Tämä on ainoa tapa selvitä kuumuudesta, mitä muutakaan voimme tehdä? Jo nyt on niin kuuma... mitähän tapahtuu myöhemmin kesällä? pohti AFP:lle Abbas Ali, joka oli saapunut viilentymään pienen poikansa kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat