Britanniassa kaikkien aikojen polttavimmat tappohelteet – jopa matkapuhelinverkot voivat katketa kuumuuden takia

Isossa-Britanniassa on kaikkien aikojen kuumimmat helteet – matkapuhelin verkot voidaan sulkea kuumuuden uhalla:"On suuri riski, että lämpöherkät laitteet lakkaavat toimimasta" 2:15
Videolla brittiläisten tapoja selviytyä kaikkien aikojen helteistä.

Britanniassa kärsitään kaikkien aikojen kuumimmista helteistä. Terveydenhuolto on erittäin kuormittunut ja matkapuhelinverkkoja voidaan joutua kytkemään pois päältä elohopean noustessa rajuihin lukemiin.

Tällä viikolla Britanniassa on odotettavissa niin kuumaa keliä, että se voi olla jopa hengenvaarallista.

– Myös terveet voivat sairastua ja kuolla, eivät vain riskiryhmäläiset, kirjoittaa brittiläinen kansanterveysvirasto UKHSA.

Britannian ilmatieteen laitos on antanut ensimmäistä kertaa punaisen varoituksen äärimmäisestä kuumuudesta. Sääennusteet lupaavat jopa varjoon 40 asteen lukemia muun muassa Lontoossa, Manchesterissa ja Yorkissa. Edellinen maan lämpöennätys on 38,7 astetta Cambridgessä vuonna 2019.

Edellisen kerran Britannia koki suuren helleaallon vuonna 2020, jolloin 2500 ihmistä kuoli helteen seurauksena. Tällä kertaa luvassa on huomattavasti kuumempaa.

Terveydenhuolto erittäin kuormittunut

Lauantaina hallitus kokoontui kriisikokoukseen ja kansallinen hätätila on julistettu. Työpaikat ympäri maata ovat kiinni ja asukkaita kehotetaan olemaan käyttämättä joukkoliikennettä. Jopa rautateitä on jouduttu maalaamaan osin valkoisiksi, jotta ne eivät ime kuumuutta niin paljon, kirjoittaa The Guardian.

Britannian terveyspalveluilla on ylimääräistä henkilökuntaa valmiustilassa. Leikkaukset perutaan, jotta terveydentilaltaan heikentyneet ihmiset eivät matkustaisi sairaaloihin helteellä. Tarkoituksena on myös vapauttaa terveydenhuollon kapasiteettia, kirjoittaa Mirror.

– Vakava kuumuus voi lopulta johtaa ihmisten kuolemaan, Meillä ei yksinkertaisesti ole valmiuksia tämäntyyppiseen kuumuuteen tässä maassa, kertoo Britannian Ambulanssi-yhdistyksen johtaja Tracy Nicholls.

Ennen kaikkea vanhukset, lapset ja vauvat altistuvat kuivumiselle ja lämpöhalvaukselle.

Helteiden odotetaan kuormittavan terveydenhuoltoa erittäin paljon.

Mobiiliverkot voivat kaatua

Äärimmäinen lämpö voi myös uhata tärkeää infrastruktuuria. Ilmatieteen laitos Met Office varoittaa, että matkapuhelinverkot saattavat katketa.

– On suuri riski, että lämpöherkät laitteet lakkaavat toimimasta, mikä voi johtaa paikallisiin katkoksiin, kirjoittaa Met Office.

Jos lämpötila ylittää 40 astetta, myös ydinvoimalaitoksilla voi olla ongelmia jäähdytyksen kanssa, kirjoittaa Wales Online viitaten Britannian kansalliseen helleaaltojen suunnitelmaan.

– Toivoimme, että emme joutuisi tähän tilanteeseen, Ilmatieteen laitoksen ilmastotutkija Nikos Christidis sanoi Mirrorille.

Lue myös:

    Uusimmat