Mainos

Kansainvälisen rajanylityspaikan avaaminen Parikkalaan toisi matkailulle miljoonatulot – sen sijaan nykyisten raja-asemien liikenne kutistuisi

1:59

Uuden kansainvälisen rajanylityspaikan avaaminen Parikkalaan toisi Etelä-Karjalaan ja Etelä-Savoon kymmenien miljoonien lisän matkailutuloon. 

Lisäksi erityisesti metsäteollisuus hyötyisi lyhentyneinä kuljetusmatkoina, arvioidaan tänään julkistetussa vaikuttavuusarviossa. Valtion pitäisi tehdä Parikkalaan yli 20 miljoonan euron investoinnit.

Tilapäisen raja-aseman nykyinen liikenne on lähes pelkästään puuta, mutta kansainväliseksi avaaminen toisi mukanaan myös henkilöliikennettä.

– Tää Laatokka-Saimaa-yhdistelmä, kaksi järvialuetta, on ainutlaatuinen. Siihen saadaan erinomaisia rengasmatkoja, joihin Parikkala tarjoaa erinomaisen lisämahdollisuuden, kertoo Etelä-Karjalan maakuntaliiton maakuntajohtaja Matti Viialainen.

Uusi vaikuttavuusselvitys lupaa 80 miljoonan matkailutulot ja noin 400 työpaikkaa kymmenessä vuodessa Etelä-Karjalaan ja Etelä-Savoon.

– Kyllä me ollaan valmiita investoimaan ja vastaamaan omalta osalta siihen lisääntyvään kysyntään ja mahdollisuuteen. Varmaan se tarkoittaisi noin kymmenkuntaa uutta työpaikkaa, sanoo Hotel & Spa Resort Järvisydämen toimitusjohtaja Markus Heiskanen.

Venäjä on halunnut avata rajan

Venäjä on esittänyt Parikkalan avaamista jo pitkään. Samalla Karjalan tasavallan tiestöä on kunnostettu ja matkailuinvestointeja tuettu.

– Tässä on kyse siitä, että he haluavat rajan auki, jossa voidaan viedä ja tuoda tavaroita. Ja tietysti he myöskin odottavat suomalaisia turisteja ja eurooppalaisia tätä kautta, Viialainen sanoo.

Matkailuvirta tulisi lähinnä Pietarista. Uutta liikennettä Parikkala toisi kolmanneksen, mutta kaksi kolmasosaa siirtyisi Imatralta, Nuijamaalta ja Niiralasta.

Ainakaan Pohjois-Karjalassa tämä ei aiheuta riemua, koska Parikkala halutaan avata nopeasti.

– Tänä vuonna tai ensi vuonna tehdään päätös, ja noin 2022 se liikenne voisi avautua, sanoo Viialainen.

Valtiovalta ei ole vielä lämmennyt ajatukselle Parikkalan avaamisesta kansainväliseksi raja-asemalle. Toistaiseksi sieltä tulee läpi vain tukkikuormia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.