"Monenlaista on Venäjän kanssa koettu, mutta tämä masensi ja lamautti" – matkailuyrittäjät ahdingossa, kun turismi hyytyy Itä-Suomessa

"Pidetään pää kylmänä tulevaisuuden suhteen"– Lappeenrannassa turismin ennalleen palautumisessa voi kestää jopa yli vuosikymmen 4:33
"Pidetään pää kylmänä tulevaisuuden suhteen" – Lappeenrannassa turismin ennalleen palautumisessa voi kestää jopa yli vuosikymmen.

Turismi Itä-Suomessa on hiljentynyt ensin koronan, sitten Ukrainan sodan takia. Kesän näkymät eivät matkailuyrittäjästä valoisilta näytä.

Saimaa Travelin toimitusjohtaja Kirsti Laine avautuu rehellisesti MTV Uutisille, että turismin tilanne Itä-Suomessa on tällä hetkellä vaikea.

 – Kyllä sota niin yllättäen tuli, ettei tuollaista osattu kuvitella. Monenlaista on Venäjän kanssa koettu, mutta tämä masensi ja lamautti, Laine kuvaa.

Laine sanoo, että monilla muillakin matkailuyrityksillä on varmasti mielen päällä se, että "mitä nyt tehdään". Varaukset tulevat Laineen mukaan aivan viime tipassa. Laine koittaa etsiä tilanteesta myös jotain positiivista.

– Viimeisen kahden koronavuoden aikana on ollut aikaa valmistautua. Kesäkin on tulossa, niin toivotaan, että sesongista tulee hyvä, Laine sanoo.

Suomalaisten matkustushalut Venäjälle eivät ole laantuneet

Matkailualan etujärjestö Maran mukaan yhdysvaltalaisryhmät ovat peruneet matkoja Suomeen sodan vuoksi. Myös tiedusteluja turvallisuudesta on tullut. Yksittäisiä tiedusteluja turvallisuudesta on tullut Lappeenrantaankin.

Samaan aikaan kuitenkin myös Venäjälle haluttaisiin matkata.

Lappeenrannan kaupunginjohtajan sijainen Tuomo Sallinen sanoo, että "epävirallisia reittejä pitkin" on tullut kyselyitä Lappeenrannan turvallisuudesta. Vahvistettua tietoa kaupunki ei ole saanut.

Saimaa Travelin Laine sanoo, että heille on tullut kyselyitä mahdollisuudesta matkustaa Venäjälle pieniltä ryhmiltä ja seurueilta. 

– Olemme sanoneet, että tällä hetkellä emme liikennöi Venäjälle ja olemme tarjonneet Saimaan risteilyä korvikkeeksi.

Suomi vuokraa Venäjältä parinkymmenen kilometrin mittaista, itänaapurin puolella kulkevaa osaa Saimaan kanavasta. Nykyinen vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2062.

Tällä hetkellä kanavalla liikennöidään vain Suomen puolella.

– Saimaan kanavassa voisi liikennöidä, mutta eipä sinne laivoja nyt mene korkeiden vakuutusmaksujen takia. Kanava on Suomen puolelta kunnossa, meilläkin on kesällä kolmen sulun -risteilyitä valtakunnanrajalle.

Saimaan kanava elinehtona Itä-Suomelle

Julkisuudessa on pohdittumyös  kanavan roolia Venäjän hybridivaikuttamisessa. Helsingin Sanomien mukaan hallitus aikoo perua tai laittaa jäihin Saimaan kanavan suurremontin. Kyseessä olisi isku itäisen Suomen elinvoimalle.

– Ehkä remontin voi laittaa jäihin, mutta pidetään pää kylmänä vielä tulevaisuuden suhteen ja odotellaan tässä muutama vuosi varmaankin mikä se kanavan tulevaisuus on, Laine sanoo.

Laine sanoo, että toiveena on ollut, että kanavan toimintaa parannettaisiin. Laineen mukaan lähinnä sen takia, että kanavaan mahtuisi myös suurempia risteilijäaluksia.

Sallinen arvioi, että kestää useita vuosia, jopa vuosikymmenen, että turismi palaa entiselleen.

– Korona-aikana suunnilleen 75 prosenttia liikevaihdosta kaikkosi, tiukkahan tämä on. Varmasti monet matkailuyrittäjät lisäkseni odottavat kustannustukia itärajan matkailulle. Lähes kaikki matkailutuotteemme perustuvat Venäjään, Laine sanoo.

Katso myös lappeenrantalaisten tunnelmat alta olevalta videolta.

MTV Lappeenrannassa: Vaikuttaako sota tunnelmaan? 7:10
MTV Lappeenrannassa: Vaikuttaako sota tunnelmaan?

Juttua oikaistu kello 17.32: Kaupunginjohtajan sijainen kommentoi tiedusteluja Lappeenrannan turvallisuudesta, ei tiedusteluja Venäjälle matkustamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat