KOK-veteraani varoittaa: Pekingin olympialaisten peruminen vielä mahdollista – "Tämä voi räjähtää silmille"

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n pitkäaikaisin jäsen Dick Pound varoittaa, että Pekingin talvikisat saatetaan joutua vielä perumaan. 

Pound, 79, on pistänyt merkille muun muassa Kanadan olympiakomitean johtajan David Shoemakerin epäilykset siitä, että voidaanko Pekingin talviolympialaiset järjestää turvallisesti ja sujuvasti koronaviruksen omikron-variantin jyllätessä ympäri maailmaa. 

– Olemme huolissamme. Olemme luottavaisia, että kisat saadaan järjestettyä turvallisesti, mutta varmistamme joka aamu, että kantamme on edelleen tuo, Shoemaker totesi viime perjantaina CBC:lle. 

Pound ymmärtää kanadalaisen maanmiehensä huolen. 

– Jos olisin hänen asemassaan, sanoisin samaa. Jos olet kansallisen olympiakomitean johtaja, et voi sivuuttaa sitä mahdollisuutta, että tämä voi räjähtää silmille, Pound kommentoi USA Todaylle viitaten omikron-aaltoon. 

– Ei ole merkkejä, että niin tapahtuisi, mutta emme ole koskaan aiemmin kokeneet mitään tällaista. 

Pound on ensimmäinen KOK:n jäsen, joka on puhunut Pekingin kisojen mahdollisesta peruuntumisesta. Hänen mukaansa Shoemaker on "enemmän huolissaan ajasta ennen kisoja kuin itse kisoista".

– Suurin huoli on ihmisissä, jotka eivät ole vielä Kiinassa. Jos heitä putoaa pois urheilija kerrallaan, ja päädymme tilanteeseen, että jäljellä on vain kiinalaisia urheilijoita, nämä eivät ole enää olympiakisat, Pound perustelee. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Monet huippu-urheilijat ovat saaneet koronatartunnan viimeisten viikkojen aikana. Lisäksi jääkiekon NHL päätti yhdessä liigan pelaajayhdistyksen kanssa, etteivät NHL-pelaajat lähde kisoihin aiemmasta sopimuksesta huolimatta. 

– Kyse on siitä, kuinka moni urheilija putoaa pois (kisoista) ja nouseeko tästä tsunami, minkä seurauksena kisoja ei voi enää järjestää.

Poundin mielestä mahdollisuus kisojen peruuntumiselle on kuitenkin "hyvin ohut". 

– Olisin hullu, jos antaisin sille prosenttiosuuden. Sitä mahdollisuutta ei voi sulkea täysin pois, mutta tämä (koronaongelma) ei ole vielä sillä tasolla, että kokonaiset maat olisivat poisjäännin kannalla. On sääli, jos urheilija X ei pääse mukaan, mutta sadat muut pääsevät. 

KOK on linjannut toistuvasti, ettei kisoja peruta tai siirretä.

Kupla suljettiin kuukausi ennen kisoja

Tältä näyttävät Suomen asut Pekingin olympialaisissa – katso video 0:40
Tältä näyttävät Suomen joukkueen kisa-asut Pekingin olympialaisissa.

Pekingin olympiajärjestäjät tiedottivat keskiviikkona aloittaneensa "kisakuplan" sulkemisen, kun jättitapahtuman alkuun on aikaa kuukausi. Tavoitteena on estää koronatartuntojen leviäminen kiinalaisväestöstä kisoihin osallistuvien ihmisten keskuuteen. 

Järjestäjien mukaan kuplasta saa poistua ainoastaan karanteeniin ja matkustaakseen ulos Kiinasta. Kuplaolosuhteet käynnistettiin, kun Kiinan presidentti Xi Jinping vieraili kisapaikoilla tiistaina. 

Kiinan valtiollisen mediayhtiön CCTV:n mukaan Xi oli "vakaan luottavainen" sen suhteen, että järjestäjät saavat vietyä kisat läpi kunnialla.

Rajoitukset kisapaikoilla tulevat olemaan huomattavasti tiukemmat kuin Tokion kesäolympialaisissa. Kisoihin saapuvien ihmisten liikkuminen rajataan tietyille alueille, ja ulkomailta saapuvat ihmiset astuvat kuplaan heti lentokentällä. 

Pekingin talviolympialaisiin odotetaan noin 2 000 urheilijaa ja noin 25 000 muuta kisatoimijaa. Pekingiin ei päästetä ulkomaalaisia kisaturisteja.   

Lähteet: USA Today, Reuters

Lue myös:

    Uusimmat