Kansainvälinen kuukautispäivä murtaa myytit – maailmalla elää edelleen uskomattomia tabuja kuukautisista

Kansainvälisen kuukautispäivän tavoite on kasvattaa tietoisuutta kuukautisista. Eri puolilla maailmaa kuukautisiin liittyy edelleen tabuja, joita myös me halusimme rikkoa. Lue kuukautistarinat!

Kuukautiset alkavat suomalaisella normaalisti 10–16-vuotiaana, keskimäärin 12–13 vuoden iässä. Kansainvälistä kuukautispäivää, Menstrual Hygiene Daytä, vietetään vuonna 2015 torstaina 28.5. Päivä järjestetään vuonna 2015 toista kertaa.

Kansainvälisen kuukautispäivän tavoite on kasvattaa tietoisuutta kuukautisista ja rikkoa kuukautisten aiheuttamia tabuja ympäri maailman. Tapahtuman hashtag sosiaalisessa mediassa onkin #rikotabu. Maailmalla käytössä ovat esimerkiksi #MenstrualHygieneDay ja #MHDay. 

Menstrual Hygiene Day haluaa myös puolustaa naisen oikeutta hygieenisiin kuukautisiin missä päin maailmaa tahansa. Päivään osallistuu monia organisaatioita ja myös esimerkiksi taiteilija Jen Lewis, jonka taideteossarja on toteutettu kuukautisverellä.

Päivä on 28.5., jossa 28 viittaa keskimääräiseen kuukautiskierron kestoon päivinä, 5 taas keskimääräiseen vuotopäivien lukumäärään kuukaudessa.

Tabuja maailmalla

Esimerkiksi Intiassa kuukautistabu on voimissaan, ja naiset saattavat joutua asumaan navetassa kuukautisten aikana. Tämä johtaa terveysongelmiin ja erilaisiin infektioihin.

Joissakin kulttuureissa suositaan erillisiä kuukautismajoja, joihin naiset erotellaan muusta heimosta kuukautisten ajaksi. Syy on joko syvä kunnioitus tai pelko. Keniassa menstruoivan naisen ei anneta koskea tai lypsää lehmiä, koska lehmän pelätään sairastuvan ja kuolevan.

Huono hygienia ja esimerkiksi wc-tilojen riittämättömyys aiheuttavat naisille ongelmia. UNESCOn arvion mukaan yksi kymmenestä murrosikäisestä tytöstä Afrikassa on pois koulusta kuukautisten takia.

Pakistanissa nuoret Kalash-naiset tanssivat puhdistautumistanssia ensimmäisten kuukautistensa jälkeen. Kalash-naiset elävät kuukautisten ja synnytyksen ajan erillisessä mökissä, koska he ovat "epäpuhtaita".

Bangladeshissa tekstiilitehtaiden naistyöntekijät pitävät kuusi päivää palkatonta vapaata kuukaudessa emätintulehdusten takia.

Myös ymmärtämättömyyttä on paljon: puolet iranilaisista tytöistä uskoo, että kuukautiset ovat sairaus.

Kuukautisiin liittyy runsaasti uskomuksia ja riittejä. Nepalissa naiset puhdistavat itseään perinteisen Rishi Panchami -festivaalin aikana kylpemällä joessa ja pyytämällä anteeksi "seksuaalista ja uskonnollista epäpuhtautta", johon he ovat saattaneet syyllistyä kuukautistensa aikana. Festivaalin aikana puhdistetaan pois koko vuoden "synnit".

Apassi-heimon tytöt puolestaan suorittavat Sunrise Dance -tanssin (suom. auringonnousun tanssi) ensimmäisten kuukautisten saavuttua. Tanssi ja siihen liittyvät riitit valmistavat tyttöä aikuisuuteen ja pitkään, terveeseen elämään ilman materialistisia haluja. 

Instagram-kohu veriläikästä

Kuukautiset eivät ole ongelmaton aihe myöskään länsimaissa. Esimerkiksi Australiassa arvolisäverosta on vapautettu ”välttämättömyystuotteita”, joihin kuuluvat esimerkiksi kondomit ja aurinkovoiteet. Kuukautissuojia kuitenkin verotetaan edelleen. Nyt käynnissä on "lakatkaa verottamasta kuukautisiani!" -vetoomus, joka vaatii kuukautissuojia arvonlisäverottomiksi.

Instagram puolestaan pääsi otsikoihin maaliskuussa 2015, kun se poisti palvelustaan taiteilija Ruki Kaurin ottaman kuvan. Otoksessa täysin vaatetettu nainen makaa sängyssä, mutta hänen housuissaan ja patjalla on tahra kuukautisverta. Palvelun mukaan kuva rikkoi sääntöjä.

Kaur ei luovuttanut: hän postasi kuvan palveluun uudelleen ilmoittaen, ettei se ole sopimaton, roskapostia tai yllytä jotakin kansanryhmää vastaan. Kaur huomautti, että koko kuvapalvelu on täynnä puolialastomien, lappubikineissä kulkevien naisten selfie-kuvia, mutta naisen elämään kuuluvaa normaalia, kuukausittaista tapahtumaa ei ilmeisesti saa esitellä.

– En pyytele anteeksi sitä, etten ruoki naisia vihaavan yhteiskunnan egoa ja ylpeyttä. Te haluatte kehoni alusvaatteissa, muttette kestä pientä vuotoa, Kaur ilmoitti.

Instagramin mukaan kuva poistettiin vahingossa, koska joku käyttäjä oli ilmiantanut sen. Tapaus kertoo silti jotakin: miksi takapuoli rannalla on suotavampi kuin takapuoli kuukautisveren tahraamissa pyjamahousuissa? The Guardian -lehden Jessica Valentin mukaan media suojelee miehiä kaikelta ”epäseksikkäältä”, kuten kuukautisvereltä, ihokarvoilta ja imettämiseltä. Näin he saavat katsella vain seksikkäitä naisia.

Menkat, hauska asia?

Kuukautisista voi kuitenkin puhua myös hauskasti. HelloFlo-kuukautissuojafirma herätti hilpeyttä mainoksella, jossa äiti järjestää tyttärelleen hyvin nolot kuukautisjuhlat kostaakseen sen, että tytär valehteli kuukautisten alkaneen.

Myös listauksistaan tuttu Buzzfeed- sivusto on julkaissut on julkaissut videoita esimerkiksi siitä, miten nainen ajattelee kuukautisten aikana (”Ei pitäisi syödä suklaata. Haluan suklaata...”), ja miten kuukautisten aika vaikuttaa elämään (”Miksen koskaan pukeudu kokovalkeaan? Ai niin…”).

Hyvää kuukautispäivää!

 

Lue myös:

    Uusimmat