Mainos

Kännykkä korvaa pian lompakon ja käteinen katoaa vuonna 2030

1:53

Maksaminen on siirtymässä seuraavaksi mobiililaitteisiin: kännykkä korvaa jatkossa yhä useammin maksukortteja.

– Uskon, että näemme jo tämän vuoden aikana erilaisia lähimaksamisen mahdollisuuksia älypuhelimissa, sanoo Visan Suomen-maajohtaja Vesa Tukonen.

ABC-huoltamoilla puolestaan käynnistyy torstaina kokeilu mobiilitankkauksesta. Tankkaamisen maksaminen älypuhelimella onnistuu aluksi viidellä huoltamolla pääkaupunkiseudulla, mutta ensi syksyyn mennessä mobiilitankkaus toimii Suomen kaikilla ABC-huoltamoilla.

– Testiryhmämme on ollut innoissaan mobiilitankkauksen helppoudesta verrattuna pinkoodin paineluun pakkasessa kohmeisin sormin, sanoo ABC-ketjun kehitysjohtaja Antti Erikivi.

– Tässä on kyse pankkialan digimurroksesta ja pyrkimyksestä helpottaa asiakkaiden arkea. Kaikkein parhaiten se toimii tälläisissä rajapinnoissa, kun pankkitoiminta yhdistetään kauppaan ja huoltamoihin, sanoo S-Pankin toimitusjohtaja Pekka Ylihurula.

Suomalaiskuluttajat ovat olleet edelläkävijöitä ennenkin, sillä korttimaksamisen määrissä Suomi on EU:ssa kolmantena Ruotsin ja Tanskan jälkeen.

Korttimaksaminen ohitti käteisen kymmenen vuotta sitten. Suomen Pankin arvion mukaan tällä tahdilla käteinen katoaa vuonna 2030.

Lähimaksaminen, kortin vilauttaminen lähellä maksupäätettä, kasvaa nyt kaikkein vauhdikkaimmin.

– Suomessa lähimaksaminen on kymmenkertaistunut vuodessa ja joulukuussa jo viisi prosenttia kaikista visamaksuista oli lähimaksamista, Tukonen kertoo.

Kynnystä uusiin palveluihin madaltaa se, että maksukorttien väärinkäyttö on Suomessa alhaisinta Euroopassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.