Lähimaksun yläraja nousee 50 euroon – muutos tulee voimaan huhtikuussa

Maksukorttiyhtiöt ja pankit nostavat lähimaksutapahtumien ylärajaa 25 eurosta 50 euroon.

Maksukorttiyhtiöt MasterCard ja Visa sekä pankit haluavat vauhdittaa edelleen maksu- ja luottokorttien lähimaksujen yleistymistä nostamalla maksujen ylärajaa nykyisestä 25 eurosta 50 euroon.

Maksupalveluyritys Nets Finlandin johtaja Petri Carpén vahvistaa Kauppalehdelle, että luottokorttiyhtiöt ja pankit ovat sopineet muutoksen tulevan voimaan huhtikuussa 2019.

Muutos tarkoittaa sitä, että kaupoissa, kioskeissa ja muissa kassapäätteiden maksutapahtumissa voi maksaa ilman pin-koodia vain korttia kassapäätteelle vilauttamalla entistä useammin.

Pin-koodin urkinta vaikeutuu

Lähimaksussa maksuaika- tai luottokortti viedään kassapäätteen viereen, ja maksutapahtuma siirtyy langattomasti nfc-tekniikalla, joka perustuu lyhyen matkan langattomaan rfid-radioyhteyteen.

– Kaupan kannalta tämä tarkoittaa, että asiointi kassalla nopeutuu, kun lähimaksua voidaan käyttää useammin.

Jo arkisessa päivittäistavarakaupassa nykyinen 25 euron yläraja on ollut varten usein liian pieni.

Pohjoismaiden suurimman pankin Nordean Suomen henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Petri Nikkilä sanoo, että myös kuluttajat ovat toivoneet lähimaksujen ylärajan nostamista.

– Lähimaksamiseen ei ole havaittu liittyvän normaalia suurempaa riskiä, ja koska se joiltain osin jopa vähentää korttimaksamiseen liittyviä riskejä, kuten tunnusluvun urkintaa, pidämme muutosta positiivisena. Teemme Nordeassa parhaillaan valmisteluja rajan nostoon liittyen.

Ajatus turvallisuuden parantumisesta perustuu siihen, että suhteellisen pienissä ostoksissa ei tarvita kortin tunnuslukua, joten rikollisilla on vähemmän tilaisuuksia urkkia sitä kortinhaltijalta.

Toinen pohjoismainen pankki Danske Bank arvioi rajan nousevan 12. huhtikuuta 2019.

Netsin Petri Carpénin mukaan tarkka päivämäärä voi vaihdella hieman pankkien välillä sen mukaan, miten ne toteuttavat muutokset omissa järjestelmissään.

40 prosenttia korttimaksuista lähimaksuja

Muutospainetta on tuonut maksukorttiyhtiöille sekin, että älypuhelinten lähimaksuissa, kuten Apple Pay ja Google Pay, 25 euron ylärajaa ei ole koskaan ollut. Google Pay laajeni tiistaina Suomeen ensin Nordean ja Danske Bankin asiakkaille.

Kauppalehti kirjoitti jo keväällä, että korttiyhtiöt, maksupalveluiden tarjoajat ja pankit kannattivat muutosta.

Silloin Netsin maajohtajana aloittanut Sirpa Nordlund arvioi, että 40 prosenttia korttimaksuista tehdään lähimaksuina.

Ylärajaa on nostettu muuallakin

Petri Carpén sanoo, että tällä hetkellä lähimaksujen osuus maksutapahtumissa on jo 45 prosenttia.

– Uskomme, että kun lähimaksamisen yläraja nousee 50 euroon, osuus nousee 60–70 euron väliin.

Nousuvaraa lähimaksujen yleistymiselle on, sillä Netsin ja pankkien arvion mukaan jo yli 90 prosenttia suomalaisten korteista tukee kontaktitonta lähimaksamista, ja samoin kauppojen ja muiden palvelupisteiden kassapäätteistä reilusti yli 90 prosenttia tukee teknologiaa.

Lähimaksamisen ylärajaa on nostettu muuallakin. Tanskassa yläraja nousi tänä vuonna 350 kruunuun eli noin 47 euroon. Samoin Britanniassa ylärajaa on nostettu.

50 euron ylärajasta päättivät korttiyhtiöt MasterCard ja Visa keskusteltuaan muun muassa pankkien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat