Tapa maksaa muuttuu nopeammin kuin koskaan – katoavatko pankkikortitkin? "Voi olla, että muovi jää pois sirun ympäriltä"

Markkinaraati: Sähköistyvä kukkaro 15:36

Käteisen katoamisesta on puhuttu jo pitkään ja nyt uudet mobiililaitteiden mahdollistamat maksutavat saavat pohtimaan, että onko myös pankkikortti jäämässä hiljalleen historiaan?

Otimme yhteyttä Netsiin, joka toimittaa kaupoille maksupäätteitä, verkkokaupoille maksuratkaisuja sekä välittää varoja kauppojen ja pankkien välillä. Netsin Suomen maajohtaja Sirpa Nordlund, miten yleistä mobiilimaksaminen on kaupoissa?

Video: Kukkaro sähköistyy, miten käy tietoturvan?

– Kivijalkakaupassa mobiilimaksaminen on vielä hyvin pientä, mutta lähimaksun suosion kasvun tavoin uskomme sen yleistyvän, sillä muutenkin runsaasti kännykkää käyttäville ihmisille se on niin luontevaa.

– Suosituinta mobiilimaksaminen on verkkokaupoissa. Esimerkiksi Amazonin ostoksista jo suurin osa tehdään mobiililaitteella. Toiseksi yleisintä sen käyttäminen on liikennevälineissä, eli matkalippuja ostetaan ahkerasti sovellusten kautta.

Valmiudet mobiilimaksamisen yleistymiseen Suomessa ovat Nordlundin mukaan hyvät.

– Suomi ja Tanska on johtavia maita pohjoismaissa tässä, miten hyvin kaupoissa otetaan lähimaksuja ja mobiilimaksuja vastaan. Tänä päivänä jo lähes puolet kivijalkakauppojen maksusuorituksista tehdään lähimaksulla. Se on huippulukema ja huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa.

Muutos on valtavan nopeaa

Mobiilimaksamiseen panostetaan ja sen yleistymiseen uskotaan myös muualla. Kännykkävalmistajilla sekä useilla pankeilla on lähimaksun tavoin toimivia palveluja matkapuhelimille.

– Nyt eletään hyvin jännittävää aikaa, sillä koskaan aikaisemmin maksamisen alueella ei ole tapahtunut näin valtavan nopeaa muutosta. Tässä on paljon mahdollisuuksia, vaikka toki tämä kehittämisvaihe vaatii investointeja. Tulemme kuitenkin satsaamaan asiaan, sillä näemme, että siihen suuntaan maailma on menossa, Nordlund kertoo.

Sormenjälki tai kasvot riittävät

Kehityksen myötä käteisen ohella myös pankkikortit saattavat kadota tai ainakin muuttaa muotoaan.

– Voi olla, että muovikortti sirun ympäriltä jää hiljalleen pois. Tulevaisuudessa maksaja saatetaan tunnistaa jopa pelkän sormenjäljen tai kasvojen perusteella. 

Lue myös:

    Uusimmat