Mainos

Kännäys lisää tupakoijan keuhkosyöpäriskiä

Tupakointi yhdistettynä koviin yksittäisiin juopotteluihin lisää keuhkosyöpäriskiä.

Kuopion yliopiston tutkimuksen mukaan kova kännääminen on yhteydessä keuhkosyöpäriskiin kaikilla niillä, jotka ovat polttaneet yhdestä kolmeenkymmeneen vuotta. Poltettujen savukkeiden määrä ei vaikuttanut asiaan.

Kansanterveystieteen professori Jussi Kauhanen tiivistää, että tupakka on myrkyllistä, mutta kännäys muuttaa sen entistä myrkyllisemmäksi. Hän painottaa, että juopottelun ei tarvitse olla jatkuvaa.

Tulos yllätti tutkijat. Kauhanen arvioi, että syitä keuhkosyöpäriskin kasvamiseen on useita.

- Biologisesti on mahdollista, että alkoholi erityisesti yhdessä tupakan kanssa käytettynä aiheuttaa sen, että esimerkiksi elimistön suojausmekanismit heikkenevät. Näin esimerkiksi myös sellaiset suojausmekanismit, jotka suojelevat syövältä. Lisäksi tiettyjen suojaravinteiden imeytyminen suolistosta voi heikentyä alkoholin käytön takia.

Kauhasen mukaan tämä selittää sen, että pitkään jatkuessaan tällainen voi lisätä tupakan vahingollisia vaikutuksia. Hänen mukaansa näyttääkin siltä, että kyseiset elintapa-asiat kietoutuvat toisiinsa, ja että niitä pitäisi jatkossakin tarkastella yhdessä, eikä vain erikseen.

Kauhasen mielestä riskiryhmään kuuluville tärkeintä olisi tupakoinnin lopettaminen. Kuitenkin tutkimustulosten valossa olisi kannattavaa miettiä myös omaa alkoholin kulutustaan.

Tupakoimattomien keuhkosyöpäriski ei ankaran humalajuomisen takia kasvanut.

Tutkimuksessa seurattiin itäsuomalaisia miehiä 17 vuoden ajan. Miehiä oli tutkimuksessa mukana noin 2 300. Kauhanen toivoo, että tutkimukset vielä jatkuvat, myös muuallakin kuin Suomessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.