Mainos

Suomalaistutkija: Trump teki sisäpolitiikkaa hävittäjäpuheilla

5:11

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin puheet Suomen hävittäjäkaupoista amerikkalaisen Boeingin kanssa olivat Trumpin sisäpolitiikkaa, arvioi vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista.

Donald Trump väitti eilen presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa Washingtonissa, että Suomi on hankkimassa merkittävän määrän F-18-hävittäjiä Boeingilta.

Salonius-Pasternakin mukaan puheet saattoivat johtua sekaannuksesta tai olla kauppamiehen puhetta, niin kuin presidentti Sauli Niinistö asiaa luonnehti.

Salonius-Pasternakin mukaan Boeingin nostaminen keskusteluun liittyi Trumpin harjoittamaan sisäpolitiikkaan.

– Ehdottomasti toinen osio, missä nostettiin Boeing ylös ja ehkä annettiin kenkää toiselle amerikkalaisyritykselle, se liittyi sisäpolitiikkaan. Trump tekee sitä usein.

Suomen on määrä allekirjoittaa ostosopimus tulevista hävittäjistä vuonna 2021. Vielä ei ole tiedossa, kenen valmistajan hävittäjiä Suomi hankkii.

Tukilupaus näytti tulevan sydämestä

Trump myös kertoi eilisessä presidenttien yhteisessä tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvallat on valmiita suojelemaan Suomea, mikäli Venäjä uhkaisi. Salonius-Pasternak näkee viestin merkitykselliseksi.

– Kyllä sillä on merkitystä, jos Yhdysvaltain presidentti sanoo, että tuemme maata x. Se näytti tulevan sydämestä, koska se ei ollut osa valmisteltua kokonaisuutta, ja silloin Trump on yleensä puhunut enemmän omasta näkökulmastaan totuutta, miten hän toivoisi, että asiat ovat.

Trump kiemurteli eilen vastauksessaan, kun toimittajat kysyivät, kokeeko hän Venäjän uhaksi.

– Koen, että monet maat ovat turvallisuusuhkia, Trump kommentoi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.