Mainos

Kanadassa alkuperäiskansoilla hälyttävä tilanne – jo yli sata nuorta yrittänyt tehdä itsemurhan vuoden sisällä

Kun Justin Trudeau nousi Kanadan johtoon, hän lupasi korjata maan välit alkuperäisasukkaiden kanssa. Ongelmia riittääkin, sillä alkuperäiskansojen nuoret ovat hukassa itsensä kanssa, ja itsemurhaluvut ovat nousseet hälyttäviksi, uutisoi BBC

Useiden sukupolvien ajan Kanadan poliitikot ovat jättäneet Attawapiskatin täysin huomiotta. Reservaatti on kuitenkin vuosien saatossa löytänyt tiensä kansainvälisiin uutisiin – eikä niinkään hyvistä syistä.

Esimerkiksi viime lokakuussa 13-vuotias Sheridan Hookimaw suuntasi kulkunsa kaatopaikalle ja hirtti itsensä. Sen jälkeen yli 100 Attawapiskatin asukasta on yrittänyt tehdä itsemurhan. Suurin osa heistä on ollut teini-ikäisiä – nuorin vain 11 vuotta.

Reservaatissa asuu noin 2000 ihmistä.

Itsemurhayrityksille monta syytä

BBC:n toimittaja vieraili Attawapiskassa, missä hän tapasi muun muassa 19-vuotiaan Skylar Hookimawin – Sheridanin isoveljen.

– Se (itsemurha) ei tunnu vieläkään todelta. Aivan kuin se ei olisi tapahtunut, mutta se tapahtui, hän sanoo.

Kun Skylarilta kysytään, miksi itsemurhat ovat niin yleisiä, löytää nuorimies useita vastauksia.

– Perheongelmat, kiusaaminen, huumeet, alkoholi. Nuorista tuntuu, että heidät on jätetty yksin, aivan kuin heillä ei olisi väliä.

Huhtikuussa 11 nuorta yritti itsemurhaa yhden viikonlopun aikana.

Teini-ikäinen tyttö oli viiltänyt ranteensa auki päivää ennen BBC:n toimittajan saapumista. Viikkoa aiemmin eräs poika oli yrittänyt hirttää itsensä.

Opettaja Jackie Hookimaw näyttää Attawapiskatia toimittajalle. Hän heiluttaa vedessä leikkiville tytöille kättään.

– Sitä ei huomaa, mutta nuo tytöt kamppailevat koko ajan. Nuoremme ovat hukassa. Heistä tuntuu, että heitä ei arvosteta. Heistä tuntuu, että heillä ei ole yhteyttä kulttuuriimme. He tarvitsevat apua, Hookimaw sanoo.

Naisiin kohdistetaan paljon väkivaltaa

Justin Trudeau on luvannut, että apua on tulossa.

Hän on myös laittanut aluilleen kyselyn, jolla kartoitetaan toista synkkää asiaa: Alkuperäiskansojen naisiin kohdistetaan Kanadassa paljon väkivaltaa.

30 vuoden aikana yli 4000 alkuperäiskansan naista on joko kadonnut tai murhattu.

– Meidät opetettiin olemaan hiljaa. Mutta me emme ole hiljaa enää, sanoo Sandra Manyfeathers, jonka sisko Jacky Crazybull murhattiin yhdeksän vuotta sitten.

Kanadassa murhataan alkuperäiskansojen naisia joka vuosi. Osa heistä katoaa. Useiden epäillään päätyvän Winnipegin sydämessä virtaavaan jokeen.

Päivitetty klo 23.11: Otsikkoa muokattu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.