Mainos

Köyhyys pakottaa äidit myymään lapsensa seksityöläisiksi: "Tyttäreni myyminen oli sydäntäsärkevää"

Kambodžassa köyhä perhe joutui lainojen vuoksi pulaan, joten äidin täytyi pyytää nuorinta tytärtään vastaanottamaan työpaikan. Kyseessä ei kuitenkaan ollut mikä tahansa työpaikka, kirjoittaa CNN Freedom-projektissaan.

Tytär oli 12-vuotias Kieu. Hänet vietiin sairaalaan, missä lääkäri tutki hänet ja antoi hänelle "todistuksen hänen neitsyydestään". 

Lääkärikäynnin jälkeen Kieu vietiin hotelliin, missä kahden päivän ajan kambodžalainen mies raiskasi hänet.

– En tiennyt mistä työstä on kyse, kertoo CNN:n haastattelun aikaan turvatalossa asunut ja 14 vuotta täyttänyt Kieu.

– Hän oli varmaankin yli 50-vuotias ja hänellä oli kolme omaa lasta, Kieu kertoo.

Kieun äiti sai tyttärensä myymisestä 500 dollaria eli noin 451 euroa.

Kieu kertoo palanneensa tapahtuneen jälkeen kotiin sydän särkyneenä. Hänen koettelemuksensa eivät kuitenkaan olleet vielä ohi. 

Tyttö raiskattiin useasti päivässä

Perheellä oli paljon velkaa vielä Kieun neitsyyden myymisenkin jälkeen, joten hänen äitinsä vei hänet töihin bordelliin. Kieun sanojen mukaan häntä kohdeltiin kuin vankia.

Häntä pidettiin bordellissa kolme päivää, joiden aikana kolmesta kuuteen miestä raiskasi hänet päivittäin. Kun Kieu palasi kotiin, hänen äitinsä lähetti hänet kahteen muuhun bordelliin. Toinen bordelleista sijaitsi 400 kilometrin päässä, Thaimaan rajalla.

– He kertoivat minulle, milloin asiakkaat saapuivat. Minun täytyi pitää lyhyitä shortseja ja pientä toppia. En kuitenkaan halunnut pitää niitä, joten minulle huudettiin. 

Kieun mukaan hänen asiakkaansa olivat thaimaalaisia ja kambodžalaisia miehiä, jotka tunsivat hänet hänen ollessaan hyvin nuori.

– Kun he makasivat kanssa, he olivat hyvin onnellisia. Minä taas olin hyvin surullinen.

Kun Kieu sai selville, että hänen äitinsä aikoi myydä hänet jälleen, tällä kertaa kuudeksi kuukaudeksi, hän ymmärsi, että hänen täytyy karata kotoa.

Kambodžassa on useita salattuja lapsibordelleja

Karaokebaarit ovat tyypillinen paikka lapsiprostituutiolle. CNN haastatteli useita äitejä, joiden tavoin myös Kieun äiti Neoung syytti köyhyyttä, jonka vuoksi hänen oli pakko myydä tyttärensä. Taloudellinen kriisi ajoi Neoung mukaan hänet kauppiaiden kynsiin – kauppiaiden, jotka tekevät elantonsa metsästämällä kambodžalaisia lapsia.

– Tyttäreni myyminen oli sydäntäsärkevää, mutta mitä voin sanoa? Tein sen velan takia, siksi minun täytyi myydä hänet, Neoung puolustautuu.

Äiti-tytär -aspekti on alueella asuvan 59-vuotiaan Don Brewsterin mukaan kaikista vaikein.

– En osaa edes kuvitella, miltä tuntuu, kun äitisi myy sinua. Kun äitisi istuu odottamassa autossa, että hän saa rahaa siitä, että sinut raiskataan. Lasta ei ole ryöstetty heidän äidiltään, vaan äiti on antanut avaimet niille ihmisille hänen lapsensa raiskaamiseen, Brewster sanoo.

Brewster on entinen pastori, joka muutti Kaliforniasta Kambodžaan vaimonsa kanssa vuonna 2009. Muutto tapahtui sen jälkeen, kun Brewster oli tehnyt raastavan tutkintamatkan naapurustoon, jossa Kieu kasvoi.

Naapurusto on nimeltään Svay Pak, ja sitä pidetään yhtenä Itä-Aasian lapsikaupan keskustana.

– Svay Pak tunnetaan ympäri maailman paikkana, jonne pedofiilit tulevat saadakseen pieniä tyttöjä, sanoo Brewster, jonka Agape International Missions -organisaation (AIM) huomassa on tällä hetkellä jopa neljävuotiaita, kauppiailta pelastettuja lapsia.

Viimeisten vuosikymmenten aikana köyhtyvästä kalastajakylästä – missä tyttären neitsyys nähdään usein arvokkaana etuna – on tullut pahamaineinen paikka, jossa myydään lapsia.

Svay Pakissa lapsia hyväksi käyttävät miehet ovat pedofiilejä, jotka saapuvat Kambodžaan seksituristeina, sekä miehiä, jotka käyttävät hyväkseen bordellin tarjoamaa tilaisuutta maata alaikäisten kanssa.

– Kun me tulimme tänne muutamia vuosia sitten ja asetuimme aloillemme, 100 prosenttia 8-12 -vuotiasta lapsista myytiin. Emme uskoneet sitä, ennen kuin näimme pakettiautoja toisensa perään täynnä lapsia, Brewster sanoo.

Kolmasosa seksityöläisistä on lapsia

Heikko lainvalvonta, kukoistava korruptio, kasvava köyhyys, brutaali terrorismi – asiantuntijoiden mukaan kyseiset asiat ovat vaikuttaneet siihen, että Kambodža on saanut epämiellyttävän maineen lasten kauppaajana.

Unicefin arvion mukaan lasten osuus on noin kolmasosa koko maan seksityöläisistä. Kaiken kaikkiaan seksityöläisiä arvioidaan maassa olevan 40 000 - 100 000.

Kambodžan pääkaupunki Phnom Penhin liepeillä sijaitseva Svay Pak on seksikaupan sydämessä.

Varsinkin useat Svay Pakin asukkaista ovat vietnamilaisia maahanmuuttajia, joista monet elävät ränsistyneissä veneissä Tonle Sap -joella ja yrittävät elättää perheensä kalastuksella. 

Monet asukkaista elävät vähemmällä kuin 0,90 eurolla päivässä. Heillä ei ole turvaverkostoa esimerkiksi sairastumisen varalle – jolloin he voivat olla liian heikkoja kalastaakseen, ja näin ollen menettävät jo muutenkin vähäistä elantoaan.

Tällä tavoin perheet eivät kykene maksamaan laskujaan ja vajoavat yhä syvemmälle velkoihin.

Seksituristit tulevat yleensä rikkaammista maista, kuten lännestä, Etelä-Koreasta, Japanista ja Kiinasta. Tästä huolimatta tutkijoiden mukaan Kambodžassa lapsilta seksiä ostavat ovat pääasiassa paikalliset miehet.

Tutkijoiden mukaan jotkut aasialaisista tekijöistä ovat niin sanottuja "neitsyyden metsästäjiä", jotka uskovat neitsyillä olevan terveyteen vaikuttavia voimia. Eli he haluavat harrastaa seksiä neitsyiden kanssa, koska neitsyiden uskotaan turvaavat terveyttä.

Brewsterin mukaan Svay Pakissa on yli tusina karaokebaaria, jotka toimivat bordelleina. Muutamia vuosia sitten alueella ei miehen mukaan ollut ainoatakaan vastaavaa paikkaa. Hän arvioi, että suurin osa Svay Pakin tytöistä kaupataan edelleen.

Kierre seksityöläisyyteen on yleensä samanlainen

Kieun sukulainen, Sephak, on toinen selviytyjä. Sephak oli 13-vuotias, kun hänet vietiin sairaalaan, ja hänelle kirjoitettiin todistus hänen neitsyydestään.

Sairaalasta hänet vietiin hotellihuoneeseen, jossa kiinalainen mies odotti häntä. Sephak palautettiin perheelleen kolmen yön jälkeen. Hänen äidilleen maksettiin 800 dollaria, eli noin 722 euroa.

– Kun harrastimme seksiä, olin sisältä tyhjä. Minua sattui ja tunsin itseni heikoksi. Mietin, miksi teen tämän ja miksi äiti teki tämän minulle, hän sanoo.

Kun Sephak palasi kotiin, hänen äitinsä painosti häntä työskentelemään bordellissa.

Lähellä Sephakin perheen kotia sijaitsee asuntolaiva, jossa Toha kasvoi. Hän oli toisiksi vanhin kahdeksasta lapsesta. Kukaan perheestä ei käynyt koulua. 

Myös Toha koki saman kohtalon kuin Kieu ja Selphak, kun hän oli 14-vuotias. Tarina oli sama: sairaala, hotelli, raiskaus.

Kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Toha palasi Svay Pakiin, hänen neitsyytensä ostanut mies soitti ja vaati nähdä Tohan uudestaan. Myös Tohan äiti vaati tytärtään näkemään miehen uudestaan. Painostus ajoi Tohan epätoivoon.

– Menin kylpyhuoneeseen ja viilsin ranteeni. Viilsin ne, koska halusin tappaa itseni, Toha sanoo. 

Tohan ystävä rikkoi kylpyhuoneen oven, ja pelasti Tohan hengen.

Tyttärensä myyneet äidit eivät enää tekisi samoin

CNN haastatteli Kieun, Sephakin ja Tohan äitejä kuullakseen heidän perustelunsa tytärtensä myymiselle.

Kieun äiti Neoung muutti Svay Pakiin etelän maaseudulta, kun Kieu oli vauva. Neoung muutti, koska halusi etsiä parempaa elämää. Pian hän huomasi, että elämä Svay Pakissa ei ollut helppoa.

Neoungin aviomiehen sairaus yltyi niin pahaksi, ettei mies kyennyt enää kokemaan kalastusverkkoja. Perheen täytyi ottaa 200 dollarin eli noin 181 euron laina suurella korkoprosentilla – pieneltä kuulostava laina on noussut jo noin 1828 euron suuruiseksi.

– Minun ja aviomieheni laina on liian suuri, emme voi maksaa sitä. Mitä voit tehdä sellaisessa tilanteessa, Neoung kysyy?

Idea "neitsyyden myymisestä" levisi heidän yhteisössään, ja Neoung näki sen oikeutettuna vaihtoehtona tienata rahaa.

– Heidän mielestään se on normaalia. Sanoin Kieulle, että hänen isänsä on sairas, eikä voi työskennellä, joten voisiko hän ottaa työn avustaakseen vanhempiaan. Tiedän tehneeni väärin, joten kadun sitä, mutta mitä voin tehdä?

Neoung kuitenkin myöntää, ettei tekisi samoin enää.

Sephakin äidillä, Annilla, on samanlainen tarina. Ann muutti Svay Pakiin kun hänen isänsä muutti alueelle kalastajaksi. Hänellä ja hänen miehellään on vakavia terveysongelmia.

– Olemme hyvin köyhiä, joten meidän täytyy työskennellä paljon. Emme siltikään tienaa tarpeeksi ja olemme sairaita koko ajan, Ann sanoo.

Myrskyn pyyhkäistessä alueen yli, perheen talo vaurioitui pahasti, heidän kalansa pääsivät karkuun, eikä heillä ollut enää varaa syödä.

Kriisin keskellä perhe otti lainan, joka ajan myötä kasvoi noin 5420 euron suuruiseksi. Vaikeuksien keskellä Ann tarttui tarjoukseen, jonka mukaan hänelle luvattiin paljon rahaa vastineeksi hänen tyttärensä neitsyydestä.

– Näin muiden ihmisten tekevän niin, enkä ajatellut asiaa loppuun asti, hän sanoo. Jos olisin tiennyt silloin mitä tiedän nyt, en olisi tehnyt sitä tyttärelleni, Ann sanoo.

Tohan äiti, Ngao, ilmaisee samanlaisia katumuksen tunteita. Elämä usean lapsen kanssa on kovaa, sanoo kahdeksan lapsen äiti.

Hän sanoo, ettei tekisi enää samoin. Ei nyt, kun hänellä on parempi tukiverkko: AIM tarjoaa korotonta lainaa, jotta perheet pääsevät pois velkakierteestä. Organisaatio tarjoaa myös tehdastyötä pelastetuille tyttärille ja heidän äideilleen.

Uutiset siitä, miten Ngao petti tyttärensä, ovat aiheuttaneet ristiriitaisia tunteita naapurustossa. Jotkut pilkkaavat häntä tyttärensä myymisestä, kun taas toiset tarjoavat sympatiaa. Osa taas ei näe tilanteessa mitään väärää.

– Jotkut sanovat, että se on OK. Tuo vain tyttäresi kauppiaille, jotta voit maksaa lainasi ja tuntea olosi paremmaksi, Ngao sanoo.

Korruptio lähes pilasi pelastusoperaation

Hieman itsemurhayrityksensä jälkeen Toha lähetettiin bordelliin etelään. Hän oli bordellissa yli 20 päivää, ennen kuin hän sai käsiinsä puhelimen ja soitti ystävälleen. 

Toha käski ystäväänsä ottamaan yhteyttä Brewsterin ryhmään, joka järjesti ratsian bordelliin.

Brewsterin mukaan Tohan pelastaminen melkein epäonnistui korruption vuoksi. Tohan puhelun jälkeen AIM kehitti toisen organisaation kanssa suunnitelman, jonka avulla Toha voitaisiin pelastaa. Poliisi otettiin mukaan suunnitteluun.

– Saimme luvan sulkea koko paikan. Viidentoista minuutin päästä Toha soitti ja sanoi, ettei tiedä mitä tapahtui, mutta poliisi oli juuri saapunut paikalle bordellin omistajan kanssa, ja heidät oli viety toiseen paikkaan. Toha sanoi, että hänet oli lukittu sisälle, eikä hän tiennyt olinpaikkaansa, Brewster muistelee.

Onneksi pelastustiimi onnistui paikantamaan Tohan. Toha sekä muut uhrit vapautettiin ja bordellin manageri pidätettiin. Bordellin omistajat onnistuivat kuitenkin pakenemaan Vietnamiin. 

Tohan todistuksen ansiosta bordellin managerit saivat tuomiot: Aviomies Heng Vy ja hänen vaimonsa Nguyeng Thi Hong todettiin syylliseksi parittamiseen ja heidät tuomittiin kolmen vuoden vankeuteen.

Molemmat määrättiin maksamaan oikeudelle 1130 euroa ja Tohalle 4515 euroa. Kolme muuta uhria saivat hieman pienemmät korvaussummat.

Brewster oli mukana oikeudenkäynnissä. 

– Toha on uskomattoman rohkea tyttö. Kännykän hankkiminen, kun hän on ansassa bordellissa, todistajaksi ilmoittautuminen... Hän taisteli, ja nyt syylliset maksavat ja tyttöjä suojellaan, Brewster pohtii.

Uusi elämä ja parempi tulevaisuus

Nyt Tohan painajainen on ohi. Kuten muutkin uhrit, Toha asuu nyt AIM:n turvatalossa.  

Hänellä on tasaiset tienestit – hän tekee rannekoruja, joita myydään Amerikassa. Hän myös opiskelee. Toha haaveilee sosiaalityöntekijän ammatista, jotta hän voisi auttaa tyttöjä, jotka ovat käyneet läpi saman kuin hän.

Yhteisön silmissä AIM:n tytöille tarjoama työpaikka on tuonut takaisin sitä kunnioitusta, joka heiltä riistettiin, kun heidät myytiin seksityöläisiksi.

Toha on edelleen yhteydessä äitiinsä, ja tarjoaa perheelleen jopa taloudellista tukea.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja