Kanadan GP:n topit ja flopit: Kiukuttelija-Vettel – konna vai sankari? Viiksipomon käsky ansaitsee isot taputukset

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kanadassa ruutulipulle ensimmäisenä ajoi Sebastian Vettel, mutta voitto meni Lewis Hamiltonille.

Sunnuntain kisan dramaattinen käänne nähtiin kierroksella 48, kun Vettel ajautui ulos radalta. Nurmikolta palaessaan Vettel tuli suoraan Hamiltonin eteen. Seuraus: viiden sekunnin aikarangaistus.

Mercedeksen suomalaiskuski Valtteri Bottas jäi vasta neljänneksi, mikä tiesi sitä, että ero MM-sarjan kärjessä kasvoi entisestään.

TOPIT:

1. Sebastian Vettel

Kaiken myrskyn keskellä Ferrari-kuski Vettel oli viikonlopun ylivoimaisesti isoin onnistuja. Lauantain aika-ajoissa Vettel löi jauhot suuhun Mercedeksen dominanssille. Sunnuntaina Vettelin voitto näytti varmalta, yhteen pieneen virheeseen asti. Oliko saksalainen silti moraalinen voittaja? Oli, jos asiasta kysyy itse Vetteliltä. Väkevä viikonloppu hiljentää varmasti spekulaatioita siitä, lopettaisiko Vettel F1-uransa jo tämän kauden jälkeen. Vettel näytti pitkästä aikaan vanhalta kunnon mestarikuskilta.

2. Lewis Hamilton

MM-sarjan johtaja kasvatti MM-sarjan johtoa. Se on jo yksistään syy sille, miksi Hamilton oli iso onnistuja. Realiteetit puhuvat myös Hamiltonin puolesta. Vain niukka tappio lauantain aika-ajoissa ja jatkuva, tasainen paine Vettelille sunnuntain kisassa. Hamilton ajaa koko uransa parasta alkukautta ja vaikka hänen tallikaveri Bottas on tehnyt viime kisoissa virheitä, ei se vähennä yhtään loistoa hallitsevan maailmanmestarin kilven ympäriltä. Hamilton näyttää olevan liian kova pala purtavaksi.

3. Ferrari

Italialaistallin alkukausi on mennyt enemmän ja vähemmän vihkoon. Virheitä siellä, virheitä täällä. Kanadassa? Lähes täydellinen viikonloppu. Tallina Ferrari ei tehnyt sitä, mitä se oli tehnyt lähes jokaisena viikonloppuna tähän mennessä. Eli virheitä. Ilman yhtä lipsautusta Vettel olisi ajanut ykköseksi ja Leclerc olisi tullut imussa kolmanneksi. Kanadan viikonloppu osoitti sen, että Ferrari pystyy haastamaan Mercedeksen. Toki, Montrealin pitkät suorat suosivat Ferrarin hirmumoottoria. Silti. Mercedeksen yliotteeseen tuli särö.

4. Daniel Ricciardo ja Renault

Ricciardo oli aika-ajojen superyllättäjä neljännellä sijallaan. Selvästi heikompi rengasstrategia pudotti australialaista pari pykälää alaspäin. Ricciardo sai silti kisasta yhden sulan hattuun lopputuloksen lisäksi. Australialainen kävi sitkeää taistelua Mercedeksen suomalaiskuski Bottasta vastaan. Ricciardo ei antanut millään periksi, vaan puolusti asemaansa loppuun asti. Ylipäätänsä Renault oli Kanadan onnistuja. Sijat kuusi ja seitsemän tuovat positiivista puhuria muuten sangen vaikean alkukauden perään. Renault näyttää vakiinnuttavan asemaansa keskikastin keihäänkärkenä.

5. Günther Steiner, Haas

Tämä TOP-kohta sisältää taputukset. Haasin viiksipomo Steiner pisti pöytään sellaisen vastauksen, jota ei ole hetkeen kuultu talliradioissa. Haasin tanskalaiskuljettaja Kevin Magnussen märisi siitä, miten takajoukoissa ajaminen teki hänen sunnuntaista ”uran huonoimman”.

Eikä purkaus tähän rajoittunut. Itkua riitti.

– Tämä ei ole meillekään kiva kokemus. Mutta liika on liikaa, Steiner paukutti voimakkaalla äänellä.

Kaiken lisäks kyykitys levisi kaikille F1-faneille kuultavaksi.

Attaboy, Günther!

FLOPIT:

1. Sebastian Vettel

Konna vai sankari? Niin. Vettel olisi voinut olla patsaan arvoinen superonnistuja ilman yhtä virhettä. Ruohikolle lipuminen ei ollut kuitenkaan se suurin moka, jonka Vettel teki Kanadan GP:n loppuhetkillä.

– Turpa kiinni ja aja, C Moren F1-kommentaattori Mika Salo totesi osuvasti, kun kansainväliseen TV-lähetykseen levisi pitkä liuta Vettelin itkuvarsia.

Vettelin piti ajaa viiden sekunnin ero toisena olleeseen Hamiltoniin. Nyt ulospäin näytti siltä, että saksalainen keskittyi vain laukomaan haukkuja kansainvälisen FIA:n tuomariston suuntaan aikarangaistuksesta.

Eli konna osaltaan, vaikka viikonloppu menikin muuten nappiin.

2. Pierre Gasly

Voi Pierre, Pierre. Red Bullin ranskalaiskuski oli jo ennen Kanadan viikonloppua hurjien huhujen kohteena. Montrealin kisan suoritus ei mitenkään vähentänyt epäilyksiä ja spekulaatioita. Gasly on ollut hukassa sen jälkeen, kun hänet nostettiin Toro Rossolta Red Bullille. Gasly on ottanut koko ajan osumaa tallikaveriltaan Max Verstappenilta ja nyt Gasly joutui taipumaan jopa Renault-kuskeille.

Ovatko Gaslyn päivät luetetut tallissa, jota voi pitää yhtenä F1-maailman suunnannäyttäjänä? Kehityssuunta ei ole näyttänyt, eikä näytä mitenkään valoisalta.

3. Kevin Magnussen

Perustelut voisi lukea Güntherin ylistyksistä. Magnussenin lauantain ajovirheen myötä Haas joutui rakentamaan tanskalaisen autoa uusiksi koko yön ajan. Lähtö varikolta, josta Magnussen ei onnistunut nousemaan ylemmäs. Haas-kuski tiesi aivan varmasti sen, että eri tallien tasoerot olivat Kanadassa hyvin pienet. Kaiken tämän myötä itkuvirsi radiossa näytti todella nololta.

Onneksi oli Günther.

4. Valtteri Bottas

Kanadan GP:ssä Bottakselta odotettiin hyökkäystä muutaman nihkeän kisan jälkeen. Miten kävi? Paha virhe lauantain aika-ajojen kolmannen osion alussa ja sen jälkeen yliyrittämistä. Viikonloppu oli pilalla. Vaikka sunnuntaina Bottas ei sinänsä ajanut huonosti, on neljäs sija iso pettymys miehelle, jonka pahin vastustaja voitti jälleen. MM-taisto uhkaa valua Bottaksen käsistä.

5. Alfa Romeo

Antonio Giovinazzi, 13:s. Kimi Räikkönen, 15:s. Samalla Renault: sijat kuusi ja seitsemän. Alfa Romeo on jumittunut viime kisoissa keskikastin pohjalle. Erittäin lupaava ja vahva alkukausi on kääntynyt päälaelleen.

On kysyttävä: missä menet, Alfa Romeo?

Näyttää siltä, kuinka italialaissveitsiläistallin kehitys on pysähtynyt. Se näkyy muun muassa Räikkösen olemuksessa. Rentous ja odotukset ovat vaihtuneet turhautuneisuuteen. 

Lue myös:

    Uusimmat